Takashi Murakami uređuje sobe u dečjoj bolnici u Vašingtonu

Umetnik je oživeo sterilno okruženje.

Čini se da među savremenim umetnicima nema veselijeg od Japanca Takashi Murakamija.

Njegov živopisan rad sa nasmejanim cvećem podiže raspoloženje. Ovog puta, umetnik je odlučio da pronađe najkorisniju upotrebu za svoj talenat kako bi razveselio ljude. U okviru saradnje Fondacije RxArt sa Dečjom nacionalnom bolnicom u Vašingtonu, svojim radom je ukrasio zidove, pa sada ogroman aparat i zid u jednoj od bolničkih soba krase stotine nasmejanih cvetova u svim bojama duge na pozadini plavog neba i pahuljastih belih oblaka.

Slažete se, izgleda mnogo prijatnije od standardnog sterilnog enterijera medicinskih ordinacija, koji obično vode u depresiju. Naročito kada su deca u pitanju: posebno je važno opustiti ih i razveseliti pre zastrašujućeg sastanka sa lekarom.

Diane Brown, osnivačica i predsednica fondacije RxArt, rekla je za ovaj projekat: „Postupci CT skeniranja mogu da zastraše bilo koga, posebno dete. Sada je ova soba oličenje radosti“. Svetao i veseo obrazac je posebno dizajniran da smanji nivo anksioznosti i stresa kod mladih pacijenata koji čekaju rezultate CT skeniranja.

Takashi Murakami je savremeni japanski umetnik poznat po svom živahnom radu koji je inspirisan anime, pop kulturom, istorijom i likovnom umetnošću. Sva njegova dela izvedena su u najsvetlijim bojama uz upotrebu veselih predmeta. Murakami često sarađuje sa glavnim igračima u modnoj industriji, na primer, sa kućom Louis Vuitton.

foto:bazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još