Monogamija teže pada ženama nego muškarcima

Da li je čovek po svojoj prirodi monogamno biće?

Stručnjaci dovode u pitanje ideje o polovima i vernosti, koje su ukorenjene u mislima čitavog čovečanstva…

Oduvek se smatra da monogamija predstavlja nešto prirodnije za žene, nego što se to dešava sa muškarcima. Mnogi ljudi koji su zagovornici ovog narativa, tvrde da su polovi drugačije “podešeni”, jer su žene (navodno) evoluirale tako da budu monogamna bića, dok su muškarci promiskuitetni.

Ipak, kako saznajemo, te tvrdnje po svemu sudeći nisu istinite. Žene će ređe otkrivati svoje “mane”, odnosno prevare, pa ćemo samim tim teže saznati za njih. Asimetrična stigma koja uokviruje žensku neveru i dalje sa sobom donosi dvostruke standarde, zbog čega i smatramo da je muškarcima prirodnije da varaju.

Prema nekim izveštajima, trinaest posto žena prevarilo je svog supružnika, dok je čak pedeset posto priznalo da je imalo seksualni odnos sa nekim ko nije njihov supružnik, dok su bile u braku. Žene u dvadesetim koje su udate, prema tim podacima, daleko više varaju svoje muževe, nego što oni varaju njih.

Tvrdnje da muškarci varaju samo zbog seksa, dok žene traže novu emotivnu povezanost, takođe su u potpunosti neistinite. Žene varaju iz istog razloga kao i muškarci – one žele sjajan seks i često ne žele nikakvu povezanost. Ženska seksualnost daleko je evoluirala u odnosu na vreme kada su sve ove tvrdnje ustanovljene.

Možda muškarci i žene ipak ne potiču sa različitih planeta?

Koje je vaše mišljenje?

Najnovije