Oslobodite se košmarnih snova

Zabrinutost, neizvesnost i strah glavni su okidači za noćne more, naročito sada, tokom pandemije korona virusa

 Svi smo se mnogo puta susreli sa snovima koji su nas uznemirili, pa i probudili. Emocije budu toliko snažne da ne znamo da li je to bio san ili stvarnost. U vanrednim životnim okolnostima, poput ove u kojoj se svet trenutno nalazi – pandemije korona virusa – snovi postaju čudniji i neprijatniji, praćeni sa učestalim osećajem teskobe i straha.

“Snovi su posledica naše brige zbog neizvesnoti novonastalom situacijom”, kaže Deirdre Barrett, profesorka psihologije na “Harvard” univerziteta i autorka knjige Pandemic Dreams, koja se bazira na istraživanju više od 9.000 snova tokom pandemije korona virusa.  

„I dalje smo usredsređeni na ista pitanja (kao i kada smo budni), brinemo, nadamo se, maštamo. U situaciji pandemije, naš mozak razmišlja mnogo više vizuelno i intuitivno, manje verbalno i logično. Svaka velika životna promena ima tendenciju da uzburka život, što rezultira ne tako prijatnim snovima“, kaže Barrett. Nepotrebno je reći da nam se život promenio iz korena, mnogo više vremena se provodi kod kuće, bez neposredne interakcije sa ljudima, uopšte naša svakodnevica je potpuno izmenjena, a sve to može biti pokretač noćnih mora.

„Snovi su samo zbrkane verzije informacija, a vaš mozak pokušava da sve to shvati, poveže u smislenu celinu“, objašnjava profesorka.

„Noćne more se javljaju obično zbog nečeg negativnog što se dogodi, a naš mozak se onda pita: “Kako da se nosim sa tim problemom ako se ponovo dogodi? “ Iako to ponekad može biti zastrašujuće, aktivni REM san je potreban za konsolidaciju memorije i regulaciju raspoloženja, pa su snovi – čak i ako su loši – znak da vaš mozak pravilno funkcioniše.”

Nimalo nije nenormalno što su snovi u ovakvim vanrednim okolnostima intenzivniji nego ranije i što izazivaju anksioznost. Ali ako hoćete da budete proaktivni u analitičkom razmišljanju o svojim snovima ili jednostavno smanjite količinu loših snova, evo nekoliko smernica za zdraviji život.

Vodite dnevnik snova

 

Prvi korak u tumačenju snova jeste da ih zapisujete. Što redovnije snimate svoje snove, lakše ćete ih se setiti i analizirati. Voditi dnevnik snova je korisno, jer tokom vremena možete primetiti obrasce koji se ponavljaju u snovima. S tim da ne treba zapisivati samo negativne, već i one snove koji izazivaju osećaj lagodnosti i sreće.

U lečenju noćnih mora, one se često tretiraju pomoću terapije sa slikama,  kognitivna bihevioralna terapija koja može biti korisna u preoblikovanju priče oko sna. “To je osnovna tehnika koja može brzo da se nauči i koja treba da se koristi nekoliko minuta dnevno tokom nekoliko dana ili nedelja“, objašnjava profesorka i preporučuje korake koje treba slediti:

Zabeležite kratki opis noćne more

Ako je vaša poslednja noćna mora previše uznemirujuća da biste razmišljali o njoj, izaberite drugu manje uznemirujuću. Zamislite način da promenite noćnu moru, tako da ona više ne bude zastrašujuća. Može te je preoblikvati da bude neutralna ili pozitivna. Promenite mali deo, ili ceo san. Oslobodite se razmišljanja o izvornoj noćnoj mori, sada kada ste je suštinski promenili. Odvojte nekoliko minuta svakog dana kako biste zamislili ovu izmenjenu verziju noćne more. “Slikajte” mentalnu sliku nove, promenjene verzije.

Ostanite aktivni i vežbajte disanje

 

Što vam je dan jasniji, to će vam biti jasnije noću. Uzimanje većeg nivoa kortizola u svrhu čišćenja uma tokom dana biće efikasno za bolji noćni san i rezultiraće manje uznemirujućim snovima (u konsultaciji sa doktorom).

„Skoro svaka tehnika koja vam pomaže da budete manje anksiozni danju, poboljšaće san i smanjiti anksiozne snove“, objašnjava Barrett koja preporučuje aktivnu meditaciju, poput vežbi na dah sa sporim, trbušnim disanjem ili progresivnim opuštanjem mišića, kao i svakodnevno vežbanje, što može biti od koristi za kvalitetniji sna.

Manifest srećnih snova

Iako je nemoguće upravljati snovima, postoje određene tehnike koje mogu da pomognu da se fokusiramo na one pozitivnije. “Ako nekoga muči mnogo anksioznih snova, najbolji način da ih ponovo uskladite jeste razmišljanje o tome kakve snove biste želeli da imate”, objašnjava Barrett. „Sanjajte o voljenoj osobi ili omiljenom mestu za odmor…“

Možete takođe isprobati metodu „inkubacije snova“, u kojoj pre spavanja sebi predlažete šta biste voleli da sanjate, ponavljajući to detaljno. Ako vam slike ne dolaze lako, Barrett predlaže da na noćni ormarić stavite fotografiju ili druge predmete povezane sa temom kako biste ih videli kao poslednju stvar pre nego što isključite svetlo. „Ponovite sebi ono o čemu želite da sanjate dok tonete u san. Ova tehnika pruža prijatno iskustvo i uvelike povećava izglede da će vaš um iz snova uvažiti vaš zahtev.”

Najnovije