Portonovi
Lifestyle / Putovanja & zabava

Ako ovog proleća putujete u Portugal zašto ne biste odseli u Christian Louboutin hotelu?

Portugalsko selo Melides i dalje se smatra dobro čuvanom tajnom. Uprkos tome što se nalazi na samo sat i po vremena južno od Lisabona i 20 minuta od užurbanog suseda Komporte, uspavano naselje izgleda skoro zamrznuto u vremenu još od 19. veka. U njegovom središtu je kaldrmisani trg, gde se beli toranj crkve nadvija nad malim porodičnim restoranima sa otvorenim terasama i nizovima vikendica sa krovovima od terakote i balkonima od kovanog gvožđa. I u najtoplijim prolećnim danima, potpuno je napušteno, kao i plaža – zlatni, vetroviti deo obale Alentejo, koji je udaljen na samo 10 minuta vožnje.

Ali, čini se da neće još dugo biti ovako. Niz vijugave uličice grada, zatim pored stabala pomorandže i zatvorenih prodavnica, stiže se do impozantnih vrata izrezbarenih od tamnog drveta. Iza njih nalazi se nikad življi svet na imanju koje će garantovano privući novu modern publiku i polako transformisati ovaj region u jednu od najatraktivnijih destinacija u zemlji: Vermelho, prvi hotel legendarnog Christiana Louboutina.

Dizajner, koji ima vile u Lisabonu i Komporti od 90-ih, naišao je na Melides pre nešto više od deset godina. Priča kaže da je doživeo nesreću i da se vraćao iz lokalne bolnice kada je primetio živopisni gradić, oivičen bujnim šumama i prostranom lagunom. Ubrzo je kupio ribarsku kuću na njegovoj obali i nastavljao da se vraća dva puta godišnje, kako da radi, tako i da se opusti (njegovo prošireno imanje uključuje atelje sa panoramskim pogledom na vodu). Njegova ideja sa Vermelhom je da podeli sirovu prirodnu lepotu svog okruženja sa posetiocima koji su možda ranije zaobišli ovu provinciju u korist najvećih gradova Portugala – ali ujedno i da sačuva mir koji ga je doveo ovde na početku.

U tom cilju, njegov novoizgrađeni smeštaj sadrži samo 13 soba, a njegov eksterijer je dizajniran, uz pomoć Louboutinovog prijatelja, portugalske arhitektice Madalene Caiado, da se neprimetno uklopi u okruženje sa svojim puderasto plavim i belim zidovima, blagim nagnutim krovovima i delikatno izrezbarenim dimnjacima. Jednom kada prođete kroz ulazna vrata, međutim, postaje definitivno eklektičnije: iako postoji mnoštvo karakterističnih portugalskih detalja, od kasetiranih plafona do zadivljujućeg azulejo murala koji gleda na recepciju, unutrašnjost takođe odaje počast dizajnerovom francuskom i egipatskom nasleđu, kao i opsežna putovanja koja su inspirisala njegove bezbrojne kolekcije do danas.

Sobe su prigušenije i spokojnije, ali ne manje glamurozne. Svaka je jedinstvena, čak i najmanja je izuzetno prostrana, a većina je ukrašena šarmantnim ručno oslikanim pločicama, prvenstveno iz renomirane radionice Azulehos de Azeitao u blizini Setubala, gde je tim od 11 stručnjaka radio skoro godinu dana na kreiranju više od 7.000 pojedinačnih komada za projekat. Divna fuzija estetike se nastavlja ovde, sa uglačanim parketnim podovima, mavarskim bočnim stolovima, zidnim lampama u stilu muranskog stakla, starinskim venecijanskim ogledalima, lampama za čitanje u obliku morske školjke pored kreveta i mekanim cvetnim foteljama koje su oličenje italijanskog nonna šika .

Gotovo sve sobe imaju i otvorene prostore u kojima se možete sunčati, bilo da su to apartmani sa balkonima koji gledaju na baštu na prvom spratu, ili oni u prizemlju sa terasama koje nude direktan pristup bazenu. Jedan od apartmana ima ogromnu, raskošno popločanu kadu na otvorenom, dok drugi ovaj nedostatak nadoknađuju podjednako impresivnim kupatilima, pokrivenim od poda do plafona sa raskošnijim pločicama.

Čini se da su dizajnirani za vaš Instagram feed, ali, što je najvažnije, kupanje u Vermelhu takođe izgleda luksuzno, zahvaljujući mirisnim Kama Ayurveda sadržajima, Frette ogrtačima mekim kao puter i podnim grejanjem kada večeri postanu hladne.

Dok je ljubazno osoblje uvek pri ruci da organizuje izlete, od jahanja i degustacije vina do veslanja u obližnjoj laguni, razlog da dođete ovde, na kraju, je i uživanje u sporijem tempu lokalnog života. To je mesto gde bi trebalo da se zavalite na jastučiće za sedenje u svom apartmanu sa dobrom knjigom, dok vam je telefon odložen na dnu kofera, oslanjajući se samo na zvonjavu crkvenih zvona koja će vam reći kada je vreme za večeru.

 

Foto: Pexels, Instagram

Priredila: T.M.

Pročitajte još