5 najlepših skrivenih plaža u Evropi

Od zlatnih peščanih obala Malte do dramatičnih litica grčkog Zakintosa.

plaža

Mnoge spektakularne plaže kriju se širom Evrope, čekajući da budu otkrivene. Za one koji traže autentična i netaknuta mesta, predstavljamo pet najboljih skrivenih plaža na starom kontinentu. Svaka od njih nudi poseban doživljaj, bilo da se radi o mirnim zalivima, spektakularnim liticama ili kristalno čistim vodama. Spremite se za nezaboravno iskustvo na ovim predivnim, skrovitim mestima.

Ghajn Tuffeiha Bay, Malta

Zaliv Ghajn Tuffieha je smešten na zapadnoj obali Malte, nadomak grada Mellieha. Ghajn Tuffeiha predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode i mirnih plaža. Ovaj skriveni dragulj poznat je po zlatnim peščanim plažama, tirkiznoj vodi i spektakularnim pogledima na okolne litice. Za razliku od nekih popularnijih malteških plaža, Ghajn Tuffieha nudi mirniju i opušteniju atmosferu, savršenu za one koji žele da pobegnu od gužve. Do zaliva se dolazi strmim stepenicama koje vode do plaže. Idealna je za sunčanje, plivanje i istraživanje podvodnog sveta.

Porto Timoni, Grčka

Porto Timoni se nalazi na severozapadnom delu ostrva Krf u Grčkoj i predstavlja jednu od najneobičnijih plaža. Ovaj dvostruki zaliv, sa dve plaže koje su razdvojene uskim pojasom kopna, pruža spektakularan pogled na kristalno čistu vodu Jonskog mora. Do Porto Timonija se može doći samo pešice ili brodom, što ga čini idealnim za avanturiste i ljubitelje netaknute prirode. Ova plaža u jonskom moru se više puta se pronašla na listama najlepših plaža Evrope.

Plaža Odeceixe, Portugal

Odeceixe plaža predstavlja pravi dragulj Portugala. Smeštena je u Algarve regionu, na samom ušću reke Seixe. Karakteristična je po svojoj kombinaciji peščanih dina, dramatičnih litica i kristalno čiste vode. Idealna za sunčanje, plivanje i surfovanje, Odeceixe takođe nudi mogućnosti za šetnje uz obalu i istraživanje okolnih staza. Plaža je prilično prostrana, pa i tokom letnje sezone pruža dovoljno prostora za sve posetioce. Sa svojim prirodnim lepotama i mirnom atmosferom, Odeceixe je savršeno mesto za opuštanje i uživanje u portugalskom suncu, daleko od gužve tipičnih turističkih destinacija.

Navagio plaža, Grčka

Navagio plaža, poznata i kao plaža brodoloma, nalazi se na grčkom ostrvu Zakintos. Smeštena je u malom, skrivenom zalivu okruženom visokim liticama, što joj daje gotovo nestvaran izgled. Navagio je dobila ime po olupini broda koja leži na njenom pesku, dodajući poseban šarm i istorijski kontekst ovom mestu. Do plaže se može doći samo brodom. Kristalno čista tirkizna voda i beli pesak čine je savršenom za plivanje, ronjenje i sunčanje. Posetioci takođe mogu uživati u panoramskom pogledu na plažu sa vidikovca na vrhu litice, što pruža priliku za spektakularne fotografije. Navagio plaža je jedno od najfotografisanijih mesta u Grčkoj i nezaobilazna destinacija za sve koji posećuju Zakintos.

Plage du Lotu, Italija

Plage du Lotu, smeštena na severu Korzike, predstavlja jednu od najnetaknutijih plaža ovog mediteranskog ostrva. Do ove prelepe plaže, poznate po svom finom belom pesku i kristalno čistoj vodi, može se doći samo brodom ili pešačenjem kroz staze prirodnog rezervata Desert des Agriates. Plage du Lotu nudi mirnu i opuštajuću atmosferu, daleko od gužve, što je čini idealnim mestom za one koji traže autentično iskustvo u prirodnom okruženju. Ovo mesto je takođe popularno među ljubiteljima ronjenja i kajaka, koji mogu istraživati bogat podvodni svet i obližnje obalne formacije.

Foto: Unsplash, Instagram

Najnovije