Harper's Bazaar Srbija

Zašto je najbolje da posetite Veneciju baš u februaru?

Mesec u kom se oseti puls grada.

Uprkos činjenici što najveći broj ljudi voli da putuje u toplim mesecima, te ne sporimo da je to vreme sjajno i za posetu Veneciji – ovaj grad najbolje ćete osetiti u februaru. Maglovita jutra obavijena mistikom, tiha romantika kanala sa gondolama, tek otvoreni kafei i po neki meštanin na uspavanim ulicama oličje su Venecije u zimskim danima, koja još uvek nije prenatrpana turistima i polako se budi za mesec karnevala i ljubavi.

Smešten u regiji Veneto, ovaj neodoljiv grad čini ukupno 118 otoka razdvojenih kanalima, a povezanih mostovima. Jedan je od najposećenijih gradova na svetu, a može da se pohvali i bogatom kulturnom baštinom.

Karneval

Jedan od najpoznatijih karnevala, održava se svake godine u Veneciji. Ovde godine počeće 19. februara i trajaće sve do 1. marta. Uprkos situaciji sa pandemijom, potvrđeno je da će tradicionalni karneval svakako biti održan, sa mogućim izuzecima od otkazivanja pojedinačnih događaja.

Zato jedna od prvih stvari koju treba da spakujete u kofer jesu kostim i maska (no bez brige i ako zaboravite jer ih možete nabaviti u mnogobrojnim venecijanskim radnjama) i prirpemiti se za dobru zabavu širom Venecije. Karnevalski događaji odigravaju se po čitavom gradu – od parada na brodovima i gondolama Grand Canala, preko izbora za najbolju masku, koncerta klasične muzike, uličnih zabava i animacija, do velike povorke i vatrometa na platou San Marco i drugih svečanih događaja. Ne zaboravite i na ekskluzivne balove pod maskama koji se odvijaju na nekoliko lokacija, dok je najpoznatiji Grand Masquerade Ball.

Karneval je otvoren za javnost i nudi bezbroj besplatnih sadržaja. Nema ničeg lepšeg od lagane šetnje po uskim ulicama, dok uživate u tradicionalnim karnevalskim krofnama – fritellama, dok se oko vas odigravaju scene, poput onih iz filmova.

Dan zaljubljenih

Venecija je možda i najromantičniji grad na svetu (da, ne zaboravljamo i na Pariz, no ipak…) i nudi pregršt aktivnosti za zaljubljene. Započinjemo vožnjom gondolom, tradicionalnim venecijanskim čamcem, kroz nestvarne kanale dok vas šarmantni gondolijer u prugastoj bluzi zabavlja serenadama.

Sledeće što ne smete propustiti su večere u tradicionalnim restoranima i tratorijama sa terasama koje gledaju na kanale. Najbolje je da vidite gde veliki broj lokalaca obitava – jer tu je zagarantovano dobra hrana. Zatim jutro započnite espresom i brioche pecivom, te dan nastavite finom pastom uz čašu dobrog italijanskog vina.

I sama činjenica da boravite u ovom harizmatičnom gradu na vodi dovoljna je za romantiku.

Foto: Unsplash, Instagram

Priredila: T. Mišović

Najnovije