Plutajuća ostrva u Kopenhagenu

Da li će plutajuća ostrva biti spasioci naših gradova od globalnog zagrevanja?

Arhitekta Marshall Blencer i kreativna kompanija Fokstrot Magnus Maarbjerg, zajedno su radili na stvaranju drvenog ostrva koje pluta u luci Kopenhagena.

Plutajuća područja, koja se nazivaju Parkipeloga, pojavila su se kao odgovor na ideju da su javni prostori u velikim gradovima previše zauzeti i njihove funkcije su narušene – rezultat globalizacije.

Ovo plutajuće ostrvo, nazvano Ø1, inspirisano je slovom Ø, što na danskom znači ostrvo, kao prototip platforme u okviru projekta zvanog Kopengah Islands.

Platforma od 25 kvadrata, na kojoj se nalazi stablo lipe, izrađena je ručno u brodogradilištu tradicionalnim tehnikama. Projekat predviđa da ostrvo postane javni prostor koji će uključivati razne platforme kao što su plutajuća sauna, plutajuće bašte i čak plutajući bar. Pored toga, napraviće se moduli koje će nautičari, plivači i kajakaši koristiti po želji.

Tim nudi razne predloge upotrebe: „Ova ostrva mogu se koristiti kao mesta za okupljenje, događaje i festivale ili se mogu premestiti da bi se oživela aktivnosti u nerazvijenim mestima.“

Ovaj projekat je zasnovan na oživljavanju odnosa grada i mora, jer je jedan od najvažnijih proizvođača kiseonika na našoj planeti.

lofficielbaltics.com

Najnovije