Da li kraj faze "medenog meseca" znači i kraj ljubavi?

Jedna od verovatno najlepših stvari u svakoj vezi je faza "medenog meseca" - onih prvih nekoliko nedelja ili meseci kada se osećate kao da ste na sedmom nebu, kada vam leptirići "rade" 24/7, svog partnera posmatrate kao najsavršenije biće na planeti, kada ne želite da se razdvojite ni na minut, a osećanja vas toliko nose da prosto ne možete da poverujete da tako nešto postoji. O da, nebitno je da li vam je to prva ili pak dvadeset prva veza - osećaj na početku je uvek isti. Ali, gde ta magija kasnije nestaje? I kako da znamo koliko će uopšte trajati?

Šta je tačno faza "medenog meseca"?

Kao što smo već objasnili, ali kao što već i sami znate, faza "medenog meseca" je onaj sam početak veze kada je sve prosto savršeno. Ne postoji apsolutno ništa na ovom svetu što bi vas razdvojilo od vašeg partnera, niti postoji stvar koju partner može da uradi, a što bi narušilo vaš odnos. Vi tada živite u nekom svom univerzumu u kom postojite samo vas dvoje. Ovo je period kada, iako ste na početku veze, već maštate o zajedničkom životu i budućnosti ne razmišljajući da se to, možda, neće obistiniti. Vi ste stvoreni jedno za drugo i ništa drugo vas ne interesuje!

Koliko ova faza zaista traje?

Faza "medenog meseca" može trajati od nekoliko nedelja ili meseci, pa čak i nekoliko godina. Ovo najviše zavisi od tipa vašeg odnosa - ukoliko se viđate svakog dana, ona će verovatno trajati kraće nego kod parova koji su, recimo, u vezi na daljinu pa se viđaju nešto ređe. Razume se, završetak ove faze prve zaljubljenosti ne znači da su vaša osećanja slabija, samo znači da ste sposobni da na svoj odnoos gledate malo drugačije, realnije.

"Okidač" za završetak "medenog meseca" ne mora da postoji, nekad se dešava prirodno, ali često to ume da bude prvi (ozbiljniji) sukob kada shvatate da vaš partner ipak nije toliko savršen i kada otkrijete da u vezi ipak postoje neke "zastavice upozorenja". Isto tako, završetak ove faze ne znači da se i veza treba završiti - ukoliko među vama ne postoje krucijalne razlike ili problemi toksične vrste, nastavićete da uživate u ljubavi, ali na malo zreliji način, a čak i da počnete više da se svađate sa partnerom nego na početku veze, to bi trebalo da znači da zapravo tek stvarno upoznajete jedno drugo i učite kako da komunicirate.

Pročitajte još i: Da li je vaša veza ona prava? Ovih 12 znakova pokazuju da forsirate nešto što prosto ne ide

A, može li se produžiti?

Iako, dakle, završetak ove faze ne znači ništa loše, budući da svoju vezu zapravo podižete na viši nivo i težite da stvorite stabilan, jak i dugotrajan odnos, mnogi od nas žele da ih ta lepršava osećanja nose mnogo, mnogo duže. To nije nemoguće, ali da biste produžili magiju savršenstva potrebno je da, pre svega, svako od vas ima zdrav i jednako ispunjen odnos sa samim sobom - svoje slobodno vreme, svoje hobije, prosto, svoj život van te veze.

Veza, čak i u fazi "medenog meseca" treba da bude zdrava i podržavajuća, a da bi se to desilo, takvi treba da budu i sami partneri. Sve što je zavisno, ograničavajuće i jednom rečju toksično, neće dugo potrajati. Zato, baš kao što je reč i kod ulasku u vezu, prvo izgradite vezu sa sobom, a zatim sa drugom osobom. 

Šta kada se faza "medenog meseca" završi?

Najpre, definišite kako će vaša veza zapravo izgledati - kada ćete se viđati, koliko, šta ćete da radite zajedno, a šta odvojeno, koliko ćete se družiti sa drugim ljudima ili parovima, koliko ćete biti organizovani, a koliko spontani... Prosto, postavite neke osnovne smernice i "pravila" kako biste znali u kojim okvirima se krećete. 

Zatim, prihvatite svog partnera takvog kakav jeste - ili nemojte, ali onda isto tako nemojte da budete sa njim. Niko od vas ne treba da bude savršen, ali svako od vas treba da bude prihvaćen i voljen - a to je tako romantično!

Prihvatite i to da će se vaša veza menjati kako prolazi vreme - odnos će biti manje strastven (čitajte: verovatno nećete imati toliko seksa kao na početku), polako ćete postajati više prijatelji i pravi partneri nego ljubavnici, menjaće se vaše zajedničke aktivnosti, ali ćete postajati sve otvoreniji i istinski bliskiji. Budite ponosni na to!

Najvažnije za kraj - slavite svaku fazu svoje veze i ne očajavajte kada se jedna završi jer znajte da dolazi sledeća, još bolja i lepša jer svaka od njih ima svoje čari. Kraj faza u vezi ne znači kraj ljubavi, osim ako ne shvatite da niste jedno za drugo. A ako jeste, radujte se svakom novom trenutku koji provodite zajedno. Uživajte, dok traje. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Pročitaj još