Harper's Bazaar Srbija

Goblin-timacy: Novi dating trend za koji bi trebalo da znate

Attention daters!

Leksikon modernih romansi ima najnoviji dodatak: Goblin-timacy, i dobra vest je da je u pitanju pristup koji će se svima dopasti.

Nakon, ni malo simpatičnih trendova, kao što su “benching” – davanja lažnih nada nekome ili “ghosting” – okrutno prekidanje svakog kontakta sa nekim sa kime ste izlazili – bez upozorenja, stiže nam goblin-timacy pristup zasnovan na prikazivanju svog realnog ja.

Novi trend proizilazi iz ‘Goblin Mode’ ideje, pa pre nego što objasnimo sve o novom fenomenu zabavljanja, hajde da vidimo poreklo samog konteksta.

Oksfordski rečnik engleskog jezika proglasio je goblin mode za “reč 2022. godine” – prema glasanju 93% javnosti. OED definiše ovaj pojam kao „vrstu ponašanja koje je bezobzirno samozadovoljavajuće, lenjo, aljkavo ili pohlepno, tipičan način na koji se odbacuju društvene norme ili očekivanja“.

Treba vam primer? Društveni mediji su ih puni. Ali sigurno možete da dočarate i primere iz stvarnog života – pa čak i sopstvenog. Zamislite samo: ležite na kauču u bademantilu, u Big Lebowski stilu dok radite od kuće ili jedete čokoladu za večeru jer ste imali težak dan.

Kako se ovo uklapa s vašim ljubavnim životom? Pa, ispostavilo se da goblin-timacy trend najavljuje novu sklonost ka autentičnosti u zabavljanju – umesto da transformišete čitav svoj izgled ili ponašanje zarad nekog, na primer. Suština je osećati se udobno u svojoj koži čak i na prvom dejtu, prikazujući sebe baš onakvima kakvi jeste – što jednostavnije i ležernije.

Prema rezultatima dating aplikaciji Badoo, više od 76% korisnika izjavilo je da se osećaju ugodnije na sastancima koje ugovaraju pod sopstvenim uslovima ne ograničavajući se očekivanjima društva, dok je 82% reklo da im je veći prioritet da pokažu svoje „pravo ja“ na sastancima, umesto da glume kako bi impresionirali potencijalnog partnera.

„Autentičnost je ključ trajne ljubavi, jer omogućava da biramo partnera na osnovu unutrašnjih kvaliteta i vrednosti, a ne samo na osnovu izgleda i statusa“, smatra tarapeut za veze Kate Mansfield, i saradnica aplikacije Badoo. „Ljudi koji traže partnere umorni su od filtera, svet želi sirovo i neobrađeno  – to je nov seksepil!”

 

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

 

Najnovije