Moda / Modni dizajneri

4 velika modna imena koja su nas napustila u 2022.

Omaž revolucionarima mode koje smo izgubili u ovoj godini.

Ove godine, modni svet oplakivao je smrt nekih od najvećih imena u industriji.

André Leon Talley, Thierry Mugler, Hanae Mori i Issey Miyake bili su modni pioniri čiji se odlazak već uveliko oseća, ali njihovo stvaralaštvo ostaje večno.

Još jednom se podsećamo ovih revolucionarnih umetničkih vizionara, omažem o njihovom životu i umetnosti.

André Leon Talley

Talley bio je blago modnog sveta. Legendarni modni urednik, koji je preminuo 18. januara 2022. godine, karijeru je započeo na Univerzitetu Braun gde je studirao francusku književnost. Nakon diplomiranja, školovao se kod bivše urednice magazine Vogue Diane Vreeland. Odatle, Talley je počeo da radi u raznim publikacijama – Interview Magazine, Women’s Wear Daily, W, The New York Times, i Vogue. Prvi afroamerikanac koji je bio kreativni direktor i glavni urednik za Vogue. Takođe je bio uspešan autor, a 2020. godine dobio je francusku nagradu Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres zbog kulturnog doprinosa zemlji. Modni velikan je zapamćen po svom enciklopedijskom poznavanju industrije, koje se snažno osetilo u njegovim spisima.

Thierry Mugler

Revolucionarnom fuzijom pop kulture, kinka i siluete obrnutog trougla, definisao je estetiku 80-ih. Njegovu odeću nosili su mnogi, među kojima su se našli i David Bowie, Kim Kardashian i Cardi B. Mugler je uzdigao spektakl modne piste, spojivši muziku i modu, dižući performanse izlaganja svojih kolekcija na jedan viši nivo, čineći da se njegovi dizajni odmah slave.

Ostao je upamćen po spajanju S&M-a sa visokom modom i pionirskom inkluzivnošću na modnoj pisti. Lateks i pojasevi bili su neke od osnovnih stvari koje su se uvek pojavljivale u njegovim dizajnima. Francuski dizajner je takođe bio poznat po tome što je 1980-ih na svojim pistama postavljao transrodne modele, pazeći da tokom svoje karijere ukaže na članove LGBTK+ zajednice. Preminuo 23. januara 2022. godine.

Issey Miyake

Sa titulom princa nabora, Issey Miyake je preminuo 5. avgusta 2022. Bio je poznat po svojoj inovativnoj plisiranoj odeći i po oblačenju Stiva Jobsa — dao mu je kultnu crnu rolku, Levi’s 501s i New Balance 991s estetiku, izgled koji je na kraju postalo uniforma Silicon doline. Sa karijerom koja je trajala više od 50 godina, japanski dizajner bi svoje dizajne uvek nazivao „odećom“, a ne „modom“, udaljavajući se od ideje da je njegov rad namenjen da se uklapa u trendove.

Miyake je bio protiv brze mode i modnog ciklusa. Umesto toga promovisao je reciklažu jer je želeo da njegova mušterija može da nosi njegove komade od pre 10 godina u kombinaciji sa njegovim današnjim dizajnom. Štaviše, on je video tehnologiju ne kao problem, već kao rešenje za prekomernu proizvodnju. On je bio pionir ideje o pravljenju odeće uz pomoć jednog koluta tkanine i korišćenjem mašine za pletenje – a sve u cilju smanjenja otpada. Danas neki od njegovih dizajna nalaze se u muzejima, uključujući Muzej moderne umetnosti.

Hanae Mori

Hanae bila je živa legenda japanske mode kao prva azijska žena koja je primljena u prestižni Chambre Syndicale de la Haute Couture. Njen prepoznatljiv dizajn sastojao se od odeće ukrašene leptirima. Mori je oblačila neke od najistaknutijih ličnosti na sveta, uključujući Hilary Clinton, Grace Kelly, Biancu Jagger I princezu Michiko. Kao pionirka u industriji kojom dominiraju belci, Mori je uvela istočnjačku modu na veliku scenu i postavila svoje dizajne kao klasične komade za zapadne potrošače. Preminila je 11. avgusta 2022. godine.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Pročitajte još