Alexander McQueen simbolika mračnih vremena u odelu moćne žene

Kolekcija za proleće/leto 2023. legendarne britanske modne kuće predstavila je pogled na modu iz oka osnivača kuće.

Oko, koje se kao vodeći simbol našlo na outfitima poslednje kolekcije Sarah Burton, tu je bilo da predstavi mnogo više od efektnog detalja, označavalo je jedinstvenost svake individue i njenog pogleda na svet, jer je oko na čoveku isto što i otisak prsta. Ali i mnogo više od toga, ukazivanje na neophodnost hodanja kroz život širom otvorenih očiju, nepognutog pogleda, ne bismo li se videli i prepoznali ljudskost jedni u drugima.

Dizajnerka je kreirajući kolekciju ponovo pročitala Orvelovu 1984. i još jednom sebi dala zadatak da prouči slike čuvenog holandskog renesanskog slikara Hieronymus Bosch-a, poznatog po neformalnom prikazivanju scena iz religijskih knjiga i tadašnjeg stvarnog života, ali isto tako važnog kao srž inspiracije osnivača modne kuće McQueen, Alexandera Lee-ja McQueena.

Iako Sarah Burton dizajnira u svetu koji je daleko od onoga u kome je to radio njen bivši šef i mentor, teme kojima se McQueen bavio tada i na čijim je temeljima izgradio kuću, odjekuju sada više nego ikada.

“Povratak refernci koja se vezuje za Bosha, a možda najvidljivijoj u Lee-jevoj posthumnoj kolekciji, za mene je bio logičan sled jer smatram da živimo u drugom mračnom dobu na mnogo načina. A, to je nešto na šta smo oduvek gledali sa inpiracijom ovde u McQueen-u. Život, smrt, uništenje, lepota – sve je tu. U sve to gledamo, u ovom trenutku sada čini se, više nego ikada. Sve to je ono što zapravo ljudi rade jedni drugima. Jugkstapozicije čovečanstva koje se ponaša na jedan način i njegove prirode na drugi”, obrazložila je Burtonova.

Kako se ova inspiracija ogledala u vidu same kolekcije možda je najvidljivije kroz dominaciju crne, prožete jarkim tonovima Boshove krv crvene i nebo plave, uglavnom predstavljene u monohromatskom stilu. Moć boje najviše je istaknuta zahvaljujući oštrom kroju, te asimtriji u spoju sa romantičnim volanima, ne bi li ublažili strogoću istaknute ženstvene siluete. McQueen žena uvek je moćna, a sada se oblači ne za samo za sebe, već i za drugu ženu, ne bi li je inspirisala da vladaju svetom zajedno širom otvorenih očiju.

Tekst: M. Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije