Chanel Haute Couture Show: U carstvu razigranih snova Virginie Viard

Poslednjom kolekcijom, ali i kratkim videom koji je prati, a koji je radio umetnik Xavier Veilhan, kreativna direktorka kuće Chanel odala je počast osnivačici brenda, velikoj Coco.

Revija francuskog brenda Chanel zauvek će biti jedna od najiščekivanijih na Nedelji visoke mode u Parizu. Francuska modna kuća prikazala je haute couture kolekciju za jesen/zimu 2022-23, a umesto da je kao svake godine održi u Gran Paleu, ovog puta je to uradila na hipodromu Étrier de Paris u Bulonjskoj šumi.

Ako se sećate prošlogodišnje Chanelove revije visoke mode onda vam je sigurno najupečatljiviji momenat bio ulazak princeze Charlotte Casiraghi na pistu – ambasadorka brenda ušetala je na konju. Ali zašto je kreativna direktorka kuće, Virginie Viard, opsednuta konjima?

Zato što sve vreme odaje počast osnivačici brenda, velikoj Gabrielle Coco Chanel, koja je bila opsednuta prelepim četvoronožnim životinjama, jahanjem, ali i modom za konjički sport, u čemu je, kad su žene u pitanju, pionirka.  

Shvativši da ne može komotno da se jaše u suknji, legenda kaže da je Coco skinula muške pantalone sa stajnjaka, stavila sedlo na konja i otišla da jaše polugolih nogu. To ju je inspirisalo da stvori komotnu žensku odeću (ne samo za jahanje), ugledajući se na čvrste muške krojeve i eleganciju koja pruža slobodu pri kretanju

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @chanelofficial

U našoj galeriji pogledajte kako je izgledala revija u prostoru koji podseća na ogroman spejs-šatl (enterijer je drugi put za Chanel radio Xavier Veilhan), a onda i kolekciju koja je sastavljena od boemskih haljina iz 1930 – tih, godina koje predstavljaju vrhunac stvaralaštva Coco Chanel.

Omaž osnivačici kuće predstavljen je i kroz komade sa zaobljenim naramenicama, geometrijskim šarama, čvrsto skrojenim sakoima i dugim haute couture haljinama.

Kao i svaku reviju visoke mode i ovu je zatvorila nevesta, odnosno manekenka u venčanici. To je ovog puta bila Jill Kortleve, Holanđanka, koja je prošetala pistom u kraćoj haljini bez bretela, sa mašnom na glavi i ogrtačem umesto vela. 

Pre same revije Chanel je predstavio kratak film o novoj kolekciji visoke mode u kojem se pojavljuju Charlotte Casiraghi, umetnik Xavier Veilhan (direktor videa i enterijera za reviju), Sébastien Tellier (radio je muziku za film) i model Vivienne Rohner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @chanelofficial

Oni lebde, pevaju i plešu u Chanel svetu iz snova sačinjenog od starih automobila, ogromnih muzičkih instrumenata i figura ajkula odnosno serije vinjeta koje otkrivaju poetske elemente Veilhanovog umetničkog univerzuma gde se skulptura, muzika i ples prepliću sa Chanelovom kolekcijom visoke mode koju je dizajnirala Viard, sedeći na ramenima najveće Coco.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Chanel press, Profimedia, Instagram, Youtube 

Najnovije