Crveno & Crno: Milan Fashion Week Review

Nove jesenje kolekcije predstavili su neki od najvećih brendova na svetu.

Nedelja mode koja započinje postavkom ogromnog brda od 200 hiljada kondoma u centru Diesel revije (saradnja dva brenda, Durexa i Diesela, pod sloganom For sucsexful living), mora biti nešto specijalno. I zaista, u proteklih nedelju dana Milano je, ta nezvanična modna prestonica Italije, postao poput revije modne kuće Diesel – oličenje slobode, zadovoljstava, eksperimenata, igre i strasti (Strast života slogan je ovogodišnjeg Festa). A boja strasti može biti samo jedna jedina, crvena.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diesel (@diesel)

Skoro svaka, od preko 50 modnih kuća koje su ove godine predstavljale fall 2023 kolekcije, imala je barem neki crveni komad na pisti, a zanimljivo je da je on, skoro uvek, dolazio u kombinaciji sa crnom (to bi se sigurno dopalo Stendhalu). Možda su se dve boje sasvim slučajno našle jedna do druge (dešava li se u modi ikad išta slučajno?), a opet, verovatnije je da njihova kombinacija simbolizuje dve krajnosti života – s jedne strane boju strasti, uživanja i samog Erosa, a s druge najtamniju nijansu spektra, oličenje tame i ništavila, Tanatosa (ponovo možemo da citiramo slogan ovogodišnjeg Festa, koji se upravo odigrava u Beogradu, odnosno izreku Federica Fellinija: “Nema kraja, nema početka, postoji samo beskrajna strast života“). 

I dok se ceo fashion establišment upravo seli u Pariz, mi pravimo rezime onoga što smo videli u Milanu, a to su kolekcije velikih modnih kuća kao što su Prada, Fendi, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, ali i nekoliko svežih talenata, među kojima se posebno istakao japanski dizajner Tomo Koizumi (reviju je održao uz podršku brenda Dolce & Gabbana). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOMO KOIZUMI (@tomokoizumi)

Treba napomenuti da je izostala revija Donatelle Versace, koja je rešila da preskoči svoj uobičajeni termin u italijanskom kalendaru i najnoviju kolekciju predstavi  u Los Anđelesu, u martu. 

Sem predstavljanja novih kolekcija velikih modnih kuća, Milanska nedelja mode bila je u znaku poznatih ličnosti, među kojima je najveću pažnju privlačila Kim Kardashian, koja ovog puta nije nosila Dolce & Gabbana reviju, ali je sa najpoznatijim dizajnerskim dvojcem na svetu provodila sve vreme svog boravka u Italji. 

Bila je tu i Dakota Johnson, očekivano – na reviji modne kuće Gucci čije je zaštitno lice. Glumica je iz prvog reda posmatrala prvu reviju brenda nakon odlaska Alessandra Michelea, koga je na mestu kreativnog direktora zamenio Sabato de Sarno, koji će svoju prvu kolekciju predstaviti u septembru. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

Sve oči bile su uprte i u glumce druge sezone serije White Lotus, koja se odigravala u Italiji, i bilo je zanimljivo videti ih sve na okupu. Iako nije bila fizički prisutna, mejkap artist Alexi Stone potrudio se da oživi lik Jennifer Coolidge i oduševi fanove širom sveta – pojavivši kao ona na modnoj reviji kuće Diesel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diesel (@diesel)

Naravno da je bila prisutna i gošća koju obožavamo na modnim revijama – zbog smelih i originalnih autfita (većinu njih pravi sama, tako što iseca komade odeće), glumica Julia Fox. Nije razočarala ni ovog puta, 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WHOOPSEE (@whoopsee.it)

U nastavku pogledajte kolekcije za jesen najvećih brendova. 

Tekst: J. M. 

Fottografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije