Dior Cruise 2025 istražuje trajnu vezu modne kuće sa Škotskom

U saradnji sa istoričarkom umetnosti Clare Hunter, Maria Grazia Chiuri nam osvetljava povezanost gospodina Diora, visokih planina i šarma tjudorskog stila.

dior

Kolekcija Dior Cruise 2025, isprepletena istorijom, predstavljena je u Drummond vrtovima u Škotskoj uz fantastičnu reviju. Vrtovi, smešteni samo 15 kilometara od hotela Gleneagles u srcu škotske prirode, bili su omiljeni samom Christianu Dioru, koji je 1955. godine predstavio svoje kolekcije u balskoj sali istog hotela pred škotskim plemstvom.

Za Mariu Graziu Chiuri, kreativnu direktorku kuće, Dior Cruise 2025 kolekcija pružila je priliku da krene stopama Christiana Diora i putuje do svih zadivljujućih lokacija gde je on predstavljao svoj rad. Sećanja na bogatu prošlost kuće, materijali viđeni u arhivskim kolekcijama i bezvremenske priče su se besprekorno uklopili u Dior Cruise 2025 kolekciju.

dior

Kroz kolekciju, jednorog i čičak – simboli Škotske – ubačeni su u novu viziju motiva divljeg cveća i postaju heraldički vez koji podseća na majstorstvo te tehnike, deo stila Mary Stuart, koji se pojavljuje u biografiji Clare Hunter – Embroidering Her Truth: Mary, Queen of Scots and the Language of Power. Istorčarka umetnosti, sa kojom Maria Grazia sarađuje od 2020. godine, istakla je značenje i svrhu vezenja kao sredstva komunikacije za žene kroz istoriju u svom radu. Dezeni, boje, kompozicije i simboli kolekcije su omaž otpornosti i duhovitosti istorijske figure Mary Stuart.

Tartan, koji je imao veliku prisutnost u Dior Cruise 2025 kolekciji, korišćen je imajući u vidu njegovu istorijsku važnost i fleksibilnost. Christian Dior takođe je bio fasciniran emblemskim materijalom i nazvao ga je “Jedinom tkaninom koja uspeva da odoli modi” u Malom rečniku mode.

dior

Kao način da odaju počast istorijskoj vezi između kuće i škotskih visova, Chiuri je uključila slike originalne Dior proleće/leto 1955 prezentacije u štampani materijal, koji se može primetiti na ivicama kiltova i mornarskih kaputa u kolekciji, povezujući prošlost sa sadašnjošću kroz vizionarsku modu. Mekani baršun, romantična čipka, grubo sečeni tartan i sjajna organza koegzistiraju unutar odevnih predmeta u kolekciji, donoseći vizualno uzbudljivu sliku harmonije i ravnoteže kroz najneočekivanije puteve.

Kroz različite dužine suknji i kontrastne siluete, Chiuri donosi moderni dodir kolekciji, prisutan u korsetnim tartanskim izgledima uz kratke pantalone i kožne jakne sa tjudorskim nabranim okovratnicima. Igrajući se dalje sa istorijskim elementima mode, Dior Cruise 2025 kolekcija uključuje reference koje variraju od pank-roka, sa kožnim čizmama do kolena i argilskim čarapama, do oklopa i prilagođenih kapuljača. Detalji poput velikih metalnih čioda i bisera se nalaze na ivicama odeće, nudeći sjajni, uzbuđujući dodir komadima.

dior

Vezenje i krstići, kako u tradicionalnim engleskim tako i škotskim stilovima, odražavali su se u kolekciji, dodajući istovremeno teksturu i oblik odevnim predmetima, ali i kao omaž Mary Stuart, koja je bila izuzetno vešta u vezenju.

Dior Cruise 2025 revija završila se performansom uz gajde i kiltove. Pogledajte reviju u galeriji.

Foto: Profimedia

Najnovije