Harper's Bazaar Srbija

FALL 2023 COUTURE: Schiaparelli, Dior, Giambattista Valli & Thom Browne kolekcije koje će ostati zabeležene u knjigama modne istorije

Dizajni koji dokazuju da je moda umetnost.

Nedelja visoke mode za jesen/zimu 2023 zvanično je otvorena predstavljanjem prvih couture kolekcija renomiranih modnih kuća.  Neke od najisčekivanijih revija desile su se upravo prvog dana događaja postavile su ton ostatku nedelje.

Schiaparelli

Podstaknut vremenom u kom živimo i veštačkom inteligencijom koja obuzima sve(t), Daniel Roseberry stvorio je kolekciju koja je “nepogrešivo ljudska”, stvorena ljudskim rukama i ukorenjena u umetničkim referencama koje se osećaju bezvremenskim.

Kada pomislimo na Schiaparelli i večno pitanje da li se moda zaista može smatrati umetnošću, dizajni modne kuće opipljivo nam dokazuju ove tvrdnje.

Svaki couture dizajn inspirisan je određenim umetnikom kao što su Lucian Freud, Yves Klein, Dali ili Miro, a predstavljen na modelima izgledao je kao naslikano delo.

Christian Dior

Povorka modernih boginja – svaka obučena u svoju siluetu do poda – stvorila je vizuelno umirujuću atmosferu na Dior pisti. Maria Grazia Chuiri spojila je ovom kolekcijom moćnu jednostavnost grčke i rimske drevne kulture prikazujući svoje viđenje “klasicizma” kroz Diorov haute couture.

S jedne strane je postojao iskonski minimalizam — monumentalni, oblikovani ogrtači, haljine sa vertikalnim naborima koji odjekuju dorskim stubovima, čisti, dugi nizovi arhitektonskih tunika. A sa druge, nežni krojevi haljina nalik nimfama, pozlaćena čipka, mrežasti vezovi i rubovi od bisernih perli.

Giambattista Valli

Giambattista Valli smatra da je privatnost danas najveća privilegija. Da bi naglasio koncept, priredio je couture reviju u svom novom sedištu, sa dekoracijom koja je podsetila na staromodne couture salone.

Kolekcija se vraća na purističku ideju visoke mode. Na svom moodboard-u zalepio je starinske crno-bele arhivske fotografije ateljea iz 50-ih, pored slika nedavno napravljenih u radionici njegovog doma. Niste mogli razlikovati jedno od drugog. „To je zato što ideja mode lebdi kroz vreme, ona zapravo ne pripada određenoj eri“, rekao je on. „Verujem da je moda ukorenjena u klasicizmu.”

Svaka haljina zamišljena je kao da je sama po sebi „ličnost“. Siluete su bile raznovrsne i različite, ali nikada kontradiktorne, izražavajući karakter i singularnost. Svođenje palete na preciznu šemu boja – duboka crna, potpuno bela, Bois de Rose i nekoliko naleta zelene i srebrne – dalo je dodatnu jasnoću njegovoj poruci, a održavanje urednog stila dodalo je konciznost.

Thom Browne

Poznat po svemu što je fantazija, neobična i čista kreativnost, Thom Browne je zaista stvorio svet dizajna kao niko drugi. Naročito na američkom tržištu, gde komercijalizam buja, Browne je srušio ideju da nosivost ne može imati hirovitost. Sa obimnim, dekonstruisanim siluetama spojenim sa besprekornim krojenjem, veličina svega toga je u ravnoteži koju čak i najiskusniji dizajneri mogu imati poteškoća da savladaju.

Zato nije nikakvo iznenađenje da se Thom Browne popeo na modnoj lestvici, debitantskom kolekcijom za haute couture sezonu jesen/zima 2023, prikazanoj na pozornici pariske Opere Garnier. Na neki način, dobrodošlica u tako ekskluzivnu grupu nije bila ništa manje nego neizbežna, jer se njegove konfekcijske kolekcije mogu lako prevesti kao couture.

Foto: Profimedia

Tekst: T.M.

Najnovije