Paris Haute Couture Week: Futurizam u Fendi maniru

Ideja o preciznosti i emocijama.

Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Komadi sa obiljem šljokica koje se njišu pri hodanju, haljine od prozirnih tkanina sa plaštovima i skulpturalni topovi sa krojenim pantalonama — ovo su neke od omiljenih stvari Kima Jonesa. Umetnički direktor za modu i žensku konfekciju kuće Fendi razmišljao je o futurističkom pristupu Karla Lagerfelda za svoju couture kolekciju za proleće 2024, koju je predstavio poslednjeg dana Nedelje mode u Parizu. Ceo prostor u Palati Brongniart ukrasio je retro-futurističkim srebrom.

Kako su manekenke plesale niz pistu, brzo je postalo očigledno da je ova kolekcija studija kontrasta. Crne i gole haljine bez ukrasa (ili potpuno suprotno); teške haljine sa perlama i sjajnim, svetlucavim detaljima da ste mogli da čujete modele kako se kreću pre nego što su čak i zakoračili na modnu pistu iz bekstejdža. Uz svaki minimalistički i maksimalistički izgled, bilo je torbi koje su odgovarale outfitu – od mikro baguette torbi do dizajna prekrivenih srebrnim resama.

Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Da bi pojačali superfuturistički izgled, modeli su nosili prozirne naočare bez okvira iz doba Y2K. „U kolekciji je humanizam u srcu ove budućnosti; tu je telo, silueta unutar siluete, osoba i ručni rad visoke mode“, rekao je Kim od reviji. „Kolekcija je o strukturi i dekoraciji, gde to dvoje postaje nedeljivo. Želeo sam ideju o preciznosti i emocijama odjednom.”

Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Ovi komadi su posebno govorili o briljantnoj mašti visoke mode. Odeća je imala aerodinamičan, strukturisan i ultra praktičan osećaj – posebno kada se nosila sa puf kaputima sa resama koji su bili puni ličnosti. Bilo je mnogo haljina koje su čekale svoje trenutke na crvenom tepihu, ali prava zabava dolazi u Kimovim dozama nepraktične hirovitosti. I čini se da je to ono zbog čega se njegovi klijenti sa A liste, u velikom krznu i šljokicama, vraćaju iznova i iznova.

Naše favorite pogledajte u galeriji ispod.

Najnovije