Harper's Bazaar Srbija

MFW: Prada donosi romantiku u Milano

Prada pronalazi romantiku unutar kolektivnih sećanja na protekle ere mode za svoju kolekciju za jesen/zima 2024.

Na Prada pisti, co-kreativni direktori Miuccia Prada i Raf Simons odali su počast prošlosti, utkajući fragmente istorije u modu. Kroz vintage inspirisanu kožnu odeću, trikotažu u stilu 50-ih i bezvremenski šik haljina, Prada kolekcija za jesen/zimu 2024. istraživala je pojmove lepote koji prevazilaze vreme kroz elemente mode koji su usidreni kako u prošlim erama tako i u modernom dobu.

„Prošlost je instrument, oruđe za učenje, koji se ovde koristi da bi se pokušalo izmisliti nešto novo“, razmišljanje je kuće. „Ipak, pre nego intelektualno ispitivanje, ova kolekcija je emocionalna reakcija, na ideale lepote koji još uvek deluju na rezonovanje.”

Istražujući tradicionalnu ženstvenost, kolekcija ističe komade sa mašnama, trakama i volanima – koji deluju kao tipični klišei ženstvenog odevanja. Sa ovim fragmentovanim komadima, Prada razmatra upornu privlačnost ovim ženskim narativom i stavlja ga u ravan sa tipično muški orijentisanim materijalima od kojih su napravljeni, što rezultira zanimljivim diskursom o tradiciji, rodu i dozvoli.

Sa kolekcijom za jesen/zimu 2024, dizajneri su posebnu pažnju posvetili silueti i proporcijama, stvarajući osećaj preterane vertikalnosti kroz izdužene porube inspirisane vintidžom, koje se mogu videti i u haljinama i u kaputima. Cipele i šeširi daju oštar kontrast sa prigušenim sivim sakoima, crnim koktel haljinama i tamnim vunenim kaputima.

U istom tonu, oštro sašivene suknje odražavaju i tradicionalnu koncepciju meke ženstvenosti – viđenu kroz vekove lepršavih, koketnih suknji – i predstave o modernoj radničkoj ženi, ilustrovanoj kroz krutu, naboranu krojačku vunu koja se tipično nalazi u obliku uglađene i prave pencil suknje.

Kroz istorijsko ispitivanje mode kroz vekove, Prada pronalazi romantiku i u prošlosti i u sadašnjosti, preplićući elemente stila kako iz modernog doba tako i iz prošlih epoha, ali svi su utemeljeni u svetu prirode—kao što se vidi u zelenilu osvetljenom ispod pista — i ljudskom instinktu.

Pogledajte kolekciju u galeriji.

Foto: Profimedia

Najnovije