Modni epicentar! Šta smo videli prvog dana na Nedelji visoke mode u Parizu

Nedelja visoke mode u Parizu uvek izaziva veliku pažnju javnosti i od nje se sa razlogom očekuje mnogo. Pariz je ponovo, na nekoliko dana, postao modni epicentar. Ovogodišnji Paris Haute Couture FW traje od 4 do 7 Jula, a šta se desašavalo prvog dana i koje su nas kolekcije ostavile bez daha otkrijte u nastavku. 

Iris van Harpen

Holandska dizajnerka već neko vreme samouvereno nosi titulu dizajnera koji je apsolutno okrenut ka tehnologijinačinu na koji tehnologija transformiše naše modele odevanja. Kreacijama spremnim za metaverzum, ide u prilog činjenica da su sve skice prvo digitalno dizajniane. Brend okrenut ka budućnosti, inspirisan posthumanizmom i tansformacijom identiteta, gde digitalna realnost i fizička stvarnost postaje jedno, ovom kolekcijom i revijom u Parizu obeležava 15 godina postojanja brenda.

Christian Dior

Maria Grazia Chiuri jasno posmatra modu kroz filter umetnosti koristeći se motivima iz tradicije, koja je sama po sebi revolucionarna baš kao i moda. Polazna tačka ove kolekcije oslanja se na dela Ukrajinske umetnice Olesia-e Trofymenko uz drvo života kao motiv koje povezuje sve oblike stvaranja. Granje, deblo, korenje uz raskošni vez elementi su u fokusu.

Schiaparelli

Nadrealni svet i glamur koji nam donosi Schiaparelli svi vole, od Adele do Belle Hadid na crvenom tepihu. Pod nazivom “Ponovo rođen” Roseberry-jeva prikazana kolekcija predstavlja odu nevinosti, optimizmu i čistoj radosti. Dim i somotske zavese podsetile su nas na intimne revije koje su se davnih dana održavale u pariskim salonima. Somot, svila, perje, korseti, aksesoari u boji zlata, cveće i volani predstavljaju vanvremensku ekstravaganciju koju, čini nam se, niko bolje od ove kuće ne poznaje.

Giambattista Valli

Ukoliko bismo čak i šturo pogledali u inspiraciju čuvenog dizajnera prilikom kreiranja kolekcije koja je prikazana u Parizu, vizualizovali bismo ljude koji stoje u redu i čekaju da uđu u čuveni Studio 57 sedamdesetih godina u Njujorku. Vali sigurno zna kako da svakoj ženi obezbedi dobar provod. Haljine ukrašene kristalima, predimenzionirane naočare za sunce u obliku džinovskih leptira, kao i ,nesvakidašnja od njega očekivana vibrantna paleta boja, zahtevnu publiku su i ovog puta ostavili bez daha. Pariska pista je sijala!

Klikom na galeriju istražite najinteresantnije look-ove iz kolekcija koje smo imali priliku da vidimo tokom jučerašnjeg dana. 

Priredila: M.K
Foto: Profimedia

Najnovije