Nebo, more, oblaci: siluete 50-ih i lepršave tkanine u novoj Fendi kolekciji

Pogled u svetliju budućnost!

Italijanski dizajneri su pokazali da su mnogo smeliji od američkih i britanskih kolega - prvi dan milanske Nedelje mode obeležilo je nekoliko fizičkih revija odjednom, a Fendi je bio prvi među njima.

Da, da, bila je to punopravna revija sa tradicionalnim prvim redom. Većina novinara, kupaca i blogera nije uspelo da stigne, ali oni koji su stigli do Milana sedeli su na poštovanoj udaljenosti jedan od drugog, u skladu sa svim merama predostrožnosti u slučaju pandemije.

Ali, uprkos takvim uvodnim izjavama, početak milanske Nedelje izgleda mnogo veselije i optimističnije od svih prethodnih predstavljanja sezone odjednom. Silvia Venturini-Fendi budućnost jasno vidi kao svetlu. Doslovno: kolekcijom dominiraju bela, nežno plava i bež (mada povremeno dramatična crvena, crna i siva).

Sve stvari povezuje osećaj lepršavosti: bestežinske prozirne tkanine, prirodne nijanse, mnogi pokretni delovi na odeći. Scenografija pojačava ovaj efekat: revija je održana u snežno beloj sali sa zavesama od tila koje su se lelujale na laganom vetru. Siluete su uglavnom klasika iz udžbenika iz 50-ih, što nimalo ne čudi: nakon pandemije koja je na nas pala, svi tražimo razloge za optimizam, baš kao i naši prethodnici u posleratnom periodu.

Generalno gledano, ova kolekcija nam nudi savršenu odeću za beg na more: lagane haljine, opuštene pantalone, retro pletene šortseve sa topovima i šik opcije za večernji izlazak u morski restoran. Gledajući ove stvari, moglo bi se potpuno zaboraviti na nedavne nedaće karantina.

Vredi podsetiti da će ova kolekcija biti poslednja za Silviju Venturini-Fendi, jer će vrlo brzo uzde ženske linije kuće predati Kim Jonesu. 

M.L.

Pročitaj još iz kategorije Revije