Alexander McQueen fuzija prirode u Njujorku

Nova kolekcija čuvene modne kuće donela je kao i uvek do sada, svež pogled na sezonu koja nas očekuje pred kraj godine, ali i reference na rad osnivača kuće.

Nekada desna ruka velikog Lee-ja McQueena, a godinama unazad kreativna direktorka britanske modne kuće – Sarah Burton, namenski je u američkoj modnoj prestonici prikazala modele za sezonu jesen-zima 2022/2023.

Naime, 1996. McQueen je upravo u Njujorku predstavio sada kultnu, ali tada prilično ozloglašenu “Dante” kolekciju, kao i tri godine kasnije jesenju “Eye” iz 1999.”. Njujork je bio plodno tlo za njegov rad, jedina modna prestonica dovoljno širokih pogleda koja je u tom trenutku zaista mogla da shvati i prihvati njegovo stvaralaštvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Showcase (@showcase.co)

Dok je pripremao ove velike i važne kolekcije, Sarah je bila rame uz rame sa Lee-om. Zato joj je sada važno da oda počast njegovim njujorškim korenima.

I od korenja je upravo i krenula, ali ne samo figurativno, već i bukvalno.

Naime, vodeća inspiracija nove kolekcije nalazi se u miceliji, podzemnoj vezi koju šumske pečurke prave stvarajući jedinstvenu mrežu u korenju drveća. Micelij povezuje drveće jedno sa drugim, prenoseći hranljive materije i minerale sa biljke na biljku.

Otkrivajući nam šta se krije iza polaznih tačaka inspiracije, Sarah je održala i mini čas iz biologije, ali i podsećanje na to zašto su kolekcije sa potpisom njenog mentora oduvek imale veći značaj, no što se to na prvi pogled moglo uočiti ili uopšte pretpostaviti.

“Ova kolekcija inspirisana je idejom povezanosti i zajednice, a posebno micelijom, te prirode kao zajednice koja je mnogo, mnogo starija od nas. Iako se Njujork značajno promenio od sredine 90-ih, vibrantni život grada nastavlja da buja održavajući konstantan razvoj dijaloga sa njegovim stanovnicima. Sama ideja u svojoj srži ponizna je pred veličinom majke prirode, prelepa i svakako metafora za povezanost i zajedništvo među ljudima. Postojimo kao zasebne individue na jednom nivou, ali smo na drugom daleko povezaniji sa svojim partenrima, prijateljima, porodicom, okruženjem. Uzevši u obzir sve što se dogodilo u protekle dve gdoine, ova povezanost se čini značajnijom no ikad. Kada smo međusobno povezani i isprepletani poput mreže mnogo smo sposobniji da osmislimo, obnovimo, podmladimo, zalečimo i izlečimo ako je potrebno “, obrazložila je Sarah.

Dizajnerka je dakle ovoga puta otišla stopu ispod zemlje ne bi li tu ukorenila svoju inspiraciju, ali ju je potom upravo poput mreže, širila na elemente prirode koji su vdljivi i golim okom, a nalaze se iznad njene površine.

To su vibrante, jarke boje prirode i najraznovrsnije forme onoga što se nalazi iznad površine u samoj flori, što je Sarina inspiracija sezonama unazad.

Ovoga puta kada govorimo o formi, jedna od onih najistaknutijih definitivno je bila asimetrija, te efektan detalji u vidu šlepa na pantalonama, te onog na formi kratkog kaputa.

Korset kao ključni element haljine dominirao je po pitanju ovog modela, dok dodatnu efektnost na haljinama čine dizajnerkini omiljeni karneri.

Kolekciju upotpunjuju odela vibrantnih boja, od kojih se aktuelna jarko i neon zelena, uspešno premeštaju i na jesenje modele.

Color block Sarina je ključna karta u igri dominantnosti, kao i više nego zapažena odela-haljine i generalno sve forme “all black” odela koje su nam predstavljene u ovoj kolekciji. Naš favorit svakako je elegantna varijanta pantalona sa nogavicama koje poseduju procep na kolenima.

Jedna od posebno dragih nam referenci na Lee-jev rad definitivno su odela i haljine sa printom koji izgleda poput boja isprskanih sprejom (Alexander McQueen Collection No. 13. iz 1999.), a bilo je tu i pregršt efektno iskorišćenih rajsfešlusa koje je Lee umeo da upotrebi poput najskupocenijeg komada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by joanna krneta (@krneta)

A, kada su u pitanju posebno nam dragi modeli, moramo sa očiglednom dozom pristrasnosti da izdvojimo samo jedan. U pitanju je kožni kombinezon koji je pistom prošettala naša mlada manekenka i umetnica, predivna Jovana Krneta.

Koža je kao i u većini McQueen-ovih kolekcija, a posebno onim jesenjim, večiti favorit, dok top forme haljina to polako, ali sigurno postaju.

Posebnu pažnju izazavali su i ručno rađeni džemperi bogatog kolorita koji su takođe referisali na ranije Lee-jeve radove, ali i punk nit koju je talentovani dizajner vešto provlačio kroz svoje haute couture krojeve.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Instagram

Najnovije