Održivost u fokusu! Sve što treba da znate o Nedelji mode u Kopenhagenu

Ovogodišnja Nedelja mode u Kopenhagenu daje nam lekciju odgovornosti uz edikaciju svih nas, potrošača i dizajnera, šta možemo da učinimo bolje za našu planetu koja je dom svih nas.

Nedelja mode u Kopenhagenu vratila se na scenu življa nego ikad. S’obzirom na nove postpandemijske okolnosti koje nam dozvoljavaju više modne slobode nego što je to prošle godine bio slučaj, srećni smo što ponovo vidimo dansku prestonicu sa najnovijim kolekcijama.

Raspored se može pohvaliti mnoštvom poznatih ali i mladih neafirmisanih talenata, koji su svoje kolekcije prikazali na međunarodnoj sceni. Ono što ga suštinski odvaja od ostalih nedelja mode jeste fokus na održivosti i napor organizacije da napravi suštinske promene radeći na inspirisanju i podsticanju industrije da preduzme korake ka tome da postane “zelenija”. Pored prilike da vidimo najnovije kolekcije omiljenih skandinavskih brendova dobra je prilika da otkrijemo i neke nove etikete koje još uvek nemamo na svom modnom radaru.

Baum und Pferdgarten jedan je u nizu brendova koju su predstavili svoju kolekciju. Ono što smo videli jeste slojevitost koja je srž nordijske estetike, uz podjednako prisustvo svetlih i tamnih kolorita kao i unisex krojeva. Klasični nosivi komadi bili su centar kolekcije, uz pojedinu nadogradnju kristalnim ukrasima i plišanim kaputima u različitim bojama.

Inspirisana remek delom dansko – islandskog umetnika Olafur-om Eliasson-om dizajnerka Stine Goya, kolekciju je koncipirala na skoro maksimalnoj održivosti aludirajući na činjenicu da brend postaje sve održiviji svakom kolekcijom uz plan da do 2025. postane najmanje 90 posto održiv. Ono što je želela da pokaže jeste činjenica da održivi izbori ne moraju da ugroze stil.

By Malene Birger vraća se uz maksimalistički pristup minimalizmu, odavajući utisak prefinjenog karaktera, dok Nynne koja je poznata po svojim prepoznatljivim siluetama, i ovoga puta ističe upečatljive detalje kao što su kombinezoni sa spuštenim leđima a imali smo priliku i da vidimo redizajn čuvene Diana haljine.

U galeriji prikazujemo selekciju najinteresantnijih look-ova iz kolekcije proleće/leto 2022. sa modnih pista savremenog Kopenhagena.

Priredila: M. Kitić

Photo: Profimedia

Najnovije