Harper's Bazaar Srbija

Paris Haute Couture Week: Modna igra Armani Privé revije

Haute Couture en Jeu!

Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armani je svoju prvu Privé kolekciju lansirao u januaru 2005, pre 19 godina. Iako nije raspoložen za proslavu prekretnica, rekao je da oseća da je vreme za malu promenu tempa. Iako je poznato da je rigorozan u poštovanju pravila koja je uspostavio, ove sezone je kolekciju nazvao Haute Couture en Jeu – francuski izraz koji može imati dvostruko značenje. Rekao je, „S jedne strane, to znači ‘stavljanje visoke mode u igru’, dok se s druge može prevesti kao ‘visoka moda se zabavlja.’ U svakom slučaju, bilo je vreme da budem hrabar, da rizikujem i budem malo manje Armani.”

Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Podsećajući da je jedan od njegovih prvih Privé izgleda bila večernja haljina strogog kroja od crnog somota sa crnom trakom za glavu koju je krasilo perje, on je razmišljao koliko je daleko stigao. Današnju modnu kolekciju definisao je kao „prilično jedinstvenu“. A po Armanijevim standardima to je svakako bilo: prilično značajna parada pojedinačnih izgleda, svaki drugačiji od prethodnog, „za mnoge različite žene, koje pričaju različite priče, bez konkretne inspiracije ili teme – siguran sam da će ljudi reći da ovo nije ni najmanje Armani”.

Siluete su varirale od vitkih do voluminoznih. Graciozni, uglađeni večernji krojevi od delikatne čipke posute sitnim kristalima stajali su uz obilne, talasaste kreacije od tila ili svilenog šifona. Obilje sjajnih komada, blistavih ukrasa i vezova od štrasa dalo je kolekciji blistav sjaj, naglašavajući Armanijev stav ekstravagancije, dok joj je hromatska paleta delikatnih vodenih tonova ulila eterični, prozirni kvalitet.

SGP / ddp USA / Profimedia

Armani je rekao da je bez stida išao za izuzetnim, kao što žene danas traže neobične komade – ili barem to radi njegova bogata klijentela. Gledajući reviju iz prvog reda, Glenn Close, Gwyneth Paltrow, I Natalia Vodianova hvatale su beleške. Sezona Oskara se približava.

Foto: Profimedia

Najnovije