Pariske siluete za snažne žene u novoj kolekciji Giambattista Valli

Giambattista Valli se odrekao svojih poznatih haljina od tila.

Giambattista Valli je za mnoge ljubitelje mode direktna asocijacija na haljine od tila u nijansama “bombona”.

Iako se stilisti sveta Holivuda praktično nadmeću koji će pre svoje klijente obući u bajkovite Giambattista Valli kreacije, ponekad ta nepregledna serija oblaka od tila postaje pomalo suvoparna – i sam dizajner je to shvatio. Samim tim, za svoju novu kolekciju on je napravio hrabri iskorak i u potpunosti im okrenuo leđa.

Prema rečima dizajnera, njegova nova linija insprisana je pričom Pauline Bonaparte, sestre čuvenog vojskovođe Napoleona. Paulina se udala za rimskog aristokratu Camilla Borghesea i preselila u Večni grad, gde je lokalne žene šokirala svojim slobodnim duhom i emancipacijom. Ona je svom odevanju pristupala na sasvim drugačiji način, bez oklevanja je umetnicima i vajarima pozirala naga i imala je brojne romanse, iako je bila udata. Upravo taj sukob pariske i rimske tradicije poslužio je kao inspiracija čuvenom dizajneru – Italijanu koji živi u Parizu, što je samo po sebi kreiralo polaznu tačku nove kolekcije.

Možemo primetiti da njegova najnovija kolekcija sadrži mnoštvo detalja koji su nepogrešivo i nepokolebljivo francuski, poput jakni od tvida i malih crnih haljina. Istovremeno, tu je i sasvim dovoljna količina italijanskog “začina”, kreiranog u formi cvetnih haljina i večernjih toaleta, koje su lagane i lepršave, osmišljene kao referenca mode popularne u doba Pauline Bonaparte – bez krinolina i steznika, sa puno slobode, lakoće i moderne elegancije.

harpersbazaar.ru

Najnovije