Harper's Bazaar Srbija

The Winds Of Change: Daniel Lee za Burberry debitovao na Londonskoj nedelji mode

Odigrala se i najiščekivanija modna revija od početka 2023.

Lovely weather for ducks, ironično izgovaraju Englezi, posebno oni sa severa, pozdravljajući jedni druge u prolazu tokom kiše, susnežice ili pljuska, a upravo tu izreku je, izgleda, imao na umu Daniel Lee, praveći kolekciju kojom je juče, za Burberry, debitovao na Londonskoj nedelji mode. Ova revija je s razlogom bila jedna od najiščekivanijih od početka 2023 – svi su se pitali kako će dizajner koji je uzdigao brend Bottega Veneta sada da se snađe na čellu kuće koja se posmatra kao englesko nacionalno blago i to na mestu na kojem je pre njega bio čuveni Riccardo Tisci. 

Tačno je da su patke bile svuda na odeći iz jesenje 2023 kolekcije Daniela Leeja, ali bila je tu i jedna poruka. Na jednoj patki, urađenoj u pank maniru DIY tehnikom, isprintanoj na običnoj majici, pisalo je The Winds of Change – slogan cele nove Burberry kolekcije, poruka samog dizajnera lično. 

– Pomislio sam da je ta poruka smešna, a jednostavno morate da zadržite smisao za humor, odgovorio je Lee kad su ga pitali, nakon prikazane revije, da li je to ono što planira da uradi sa kućom Burberry – da unese u nju dašak novina i promena: “Znate, promena je za mene, promena za brend, promena je pozitivna stvar“.

Vetar, kiša i Britanci u trenč kaputima – esencija je modne kuće Burberry, a Lee vrlo dobro zna kako je to biti Britanac, ili šta znači rebrendiorati već dobro pozicioniranu kuću i povezati je sa publikom/klijentima mlađe generacije, uradivši to prethodno sa Bottega Venetom.

Dok se publika opuštala na ćebadima i služila toplim kolačićima, na pisti je otpočinala magija. Lee je prvo predstavio odeću za hladno vreme na otvorenom, koju je ukrasio modnim dodacima od veštačkog krzna, da bi se nakon toga na reviji pojavila žena, a odmah za njom i muškarac u dugim zelenim vojničkim kabanicama, sa bocama sa toplom vodom ukrašenim Burberry printom.

– Mislim da suština Burberryja leži u funkcionalnosti, izjavio je Lee koji se očigledno mnogo poigravao tom idejom fokusirajući se na mladalačke, lagane, nosive komade, malo više nego njegov prethodnik Tisci. Leejevi muškarci nose karirane pantalone sa horizontalnim džepovima sa rajsferšlusom, planinanrsku opremu, a njegove žene kiltove opuštenog izgleda koji podsećaju na ćebad za planinarenje, kao i jorkširske čizme ili one ošišanje za penjanje, u kojima zaista može da se hoda. 

Lee je takođe vrlo dobro shvatio da modni svet u poslednje vreme počiva na preteranim aksesoarima. Prikazao je džinovsku krznenu kapu, džinovske torbe, torbe – bisage pričvršćene kopčom u obliku slova B, kao i viseće repove od lažnog krzna. Jedan maneken nosio je urnebesnu pletenu kapu u obliku patke, koja je imala i kljun i noge koje vise, ali kad malo bolje razmilite – u Engleskoj zaista postoje momci koji prate ragbi u lokalnim pabovima i nose slične aksesoare na glavama i to samo radi zabave. Lee je, dakle, tradicionalnu englesku ekscentričnost pretvorio u Burberry modni mamac za međunarodne tiktokere – možete se kladiti u to.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia

Najnovije