Harper's Bazaar Srbija

Roberto Cavalli: Najbolje kreacije slavnog dizajnera

Slavlje maksimalizma, printa, glamura i ženstvene siluete

U petak 12. aprila, napustio nas je jedan od najvećih modnih dizajnera današnjice, Roberto Cavalli. Preminuo je u 83. godini u svom rodnom gradu, Firenci. Više od 40 godina, ovaj dizajner bio je poznat po svojim inovacijama, kao i posvećenosti svom zanatu i estetici. Karakteristike njegovog stila slavile su maksimalizam, glamur, print i ženstvenu siluetu. Modni izraz Roberto Cavallija, bio je dosledan do samog kraja njegove dugogodišnje karijere. U isto vreme prilagođavajući ga savremenom duhu vremena. U znak sećanja na čuvenog modnog dizajnera, prisetimo se njegovih najupečatljivijih kreacija.

Roberto Cavalli

Roberto Cavalli rođen je u Firenci 1940, i od rane mladosti bio je umetnički nastrojen. Do sredine 1960-ih prodavao je svoje dizajne i sa delimičnim obrazovanjem počeo je da dizajnira Pierre Cardinu i Hermesu. Brend Roberto Cavalli osnovan je 1970. Iste godine kada je izumeo i patentirao novu tehniku štampe na koži i antilopu. Prvu kolekciju činile su večernje haljine od štampane kože.

1980-e godine, donele su kulturne promene i nove izazove na tržištu. Pojava power dressing-a, prep stila i minimalizma, zamenila je divlje printove i raskoš na modnim pistama. Cavalli je opstao i u ovoj estetici, kao i tokom 1990-ih godina. Ove decenije oprobao se u korišćenju teksasa, a njegove farmerke omogućile su da Cavalli postane staple predmet u ormanu svake žene.

Tek 1999. otvorena je prva Roberto Cavalli radnja u SAD-u, i odmah je doživela veliki uspeh. U roku od narednih 10 godina, otvorio je 60 butika širom sveta, čuvajući duh italijanskog glamura. Uspesi Cavallija bile su oštre analogije nade i raskoši, koje su živele u jednakoj meri na početku milenijuma.

Decenijama su poznate zvezde nosile krecije Roberto Cavallija na ceremonijama, crvenim tepisima i u izlascima. Među najpoznatijim damama su Victoria Beckham, Beyonce, Shakira, Jennifer Lopez, i druge. Cavallijeve kreacije učinile su svaku ženu prelepom, ženstvenom i lako upadljivom.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije