Otkrivamo tajne savršenog stila Skandinavki

Evo kako da skandinavsku šik-udobnost integrišete u sopstveni stil.

Nekada je pariski šik bio oličenje onoga čemu je modna publika težila, a sada u skandi estetici tražimo inspiraciju. Od dizajna nameštaja i enterijera, do koncepta kao što je „hygge“ (udobnost) i „lagom“ (umerenost), naša opsesija svim skandinavskim stvarima – posebno modom – ne pokazuje znake da jenjava.

„Skandinavski stil promenio se u poslednjih nekoliko godina“, smatra Pernille Teisbaek, kraljica skandinavskih influensera. “Ranije je bio zaglavljen u minimalističkoj viziji, ali sada je veoma osvežavajuće videti toliko šarenih komada i odvažnih printova, koji su uspeli da zadrže osnovnu esenciju: ležeranu estetiku i lagan stil.”

Bivša manekenka i osnivač Social Zoo-a, marketinške agencije za uticajne ljude sa sedištem u Kopenhagenu, takođe je napisala Dress Scandinavian, praktičan vodič o tome kako da na najbolji način iskoristite svoju garderobu u skandi maniru. Njen moto? Investirati mudro. „Ulažite u kvalitetnije komade koje možete nositi dugi niz godina. Mnoge stvari postaju bolje i izgledaju prirodnije kada se iznose.”

Šta je tajna skandi stila?

Skandinavke vole da kombinuju ženstvene siluete sa muškim krojevima kako bi stvorile kontraste. Takođe često dodaju sportske elemente uz elegantnije varijante, poput patika uz dugačku haljinu za dan u kancelariji. Ne trude se previše, i to je ključ što ostalima deluju osvežavajuće i inspirativno.

Vole da se poigravaju stilovima, a njihov pristup modi je jasan: razigrano, obojeno i neustrašivo.

Kada je reč o osnovnim stvarima koje čine njihove garderobere, uvek će se naći po neki blejzer, starinski Levis, bele oversized košulje, majice bez rukava, naočare za sunce, potpetice i torbe u koloritu.

U našoj galeriji inspirišemo vas sa tri Skandinavske IT devojke Pernille Teisbaek, Emili Sindlev i Jeanette Friis Madsen koje nas vizuelno uče skandi estetici.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.Mišović

Najnovije