Skeleton dress: Istorija haljine sa kosturom  

Idealne za Noć veštica, ovo su kreacije koje, zapravo, mogu da se nose u raznim prilikama.

Jednu od prvih haljina sa skeletom dizajnirala je Elsa Schiaparelli davne 1938. godine, uz pomoć prijatelja i saradnika Salvadora Dalija. Mnogo puta kasnije dizajneri iz njene modne kuće rekreirali su njenu kreaciju, a najpoznatija je ona koju je dizajnirao Daniel Roseberry 2020 godine, kao deo haute couture kolekcije.

Možda niste ljubitelj, pa vam skelet na odeći deluje bizarno i pitate se čemu to, ali pogledajte samo neke od najboljih kreacija koje su inspirisane ljudskom anatomijom ili rendgenskim snimcima. Tu su fantastični modeli koje je radio Alexander McQueen (a ko drugi?) čiji se Spine Corset, nastao u saradnji sa kućom nakita Shaun Leane koji se sada nalazi u Victoria&Albert muzeju. Pa kreacije Johna Galliana, Iris Van Herpen, Givenchy kolekcija iz 2010, Manish Arora iz 2015. Setite se i novijih – kada se nedavno Zendaya pojavila na Ballon d’Or manifestaciji u skelet-haljini koju je rekreirao Fausto Puglisi, kreativni direktor kuće Roberto Cavalli (u pitanju je Cavalli haljina iz 2000), bila je jedna od najglamuroznijih glumica te večeri.  

R13 u poslednjoj kolekciji ima skelet džemere, Supreme kožnu jaknu, Off-White košulju i pantalone, a sve to ima smisla (pogotovo u vreme nakon pandemije virusa korona) jer podseća na jedan srednjovekovni danse macabre motiv – upozorava nas na prolaznost života, ali nas istovremeno podstiče da slavimo svaki dan. 

Kako da nosite skelet-kreacije, pogledajte u našoj galeriji. 

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije