Harper's Bazaar Srbija

10 “naked” haljina za kanalisanje unutrašnje Kate Moss

Jedan od najpoznatijih stajlinga supermodela ide na aukciju. Evo kako da nosite ovaj stil u stvarnom životu.

Kada su Kerry Taylor Auctions objavili vest o prodaji legendarne “naked” haljine Lize Bruce koju je originalno nosila Kate Moss 1993, vest je postala viralna brzinom svetlosti. Na prolećnoj aukciji zakazanoj za 16. april ove godine, srećni ljubitelj mode imaće priliku da kupi kultnu haljinu, koja je inspirisala čitavu modnu industriju i iznedrila trend, koji je prisutan i dan danas. Britanski supermodel Kate Moss, popularizovla je ovaj tip ,,gole” haljine sa svega 19 godina, na večernjem događaju Elite Model Management-a 1993. Event pod nazivom “Look Of The Year” iznedrio je izgled decenije, koji je šokirao tadašnju javnost.

Haljina je dizajnirana od strane Lize Bruce, i sačinjena je od prozirnog materijala, tačnije najlona protkanog bakrom. Originalna verzija ove haljine, koju je Kate nosila, nalazi se u Albert muzeju u Londonu. Ovaj komad dolazi iz privatne kolekcije jedne od zaposlenih u ateljeu kreatorke, i bila je deo kolekcije Lize Bruce za proleće 1994.  

Kate Moss Naomi Campbell

Protekle dve sezone trend tankih, providnih haljina zastupljeniji je nego ikad. Ovaj odevni komad često viđamo na modnim pistama, poput Khloe i Saint Laurent kolekcija za jesen 2024. Nedavno smo takođe imali prilike da vidimo i brojne javne ličnosti u sličnim izdanjima na crvenom tepihu, poput Demi Moore i Rosie Huntington-Whiteley.

Naravno, nošenje „gole haljine“ nalik na Moss u stvarnom životu ne mora da bude tako smelo, ako preferirate pokrivenost ali ne želite da propustite trend. Postoje načini za slojevitost sa slipovima i donjim vešom; čak možete upariti prozirne haljine sa grudnjakom i pantalonama visokog struka. Možda nosite neprozirni mini slip ispod dužeg, providnog u sličnim bojama. Postoji i opcija da preko svoje prozirne haljine nabacite dugački blejzer ili prsluk.

Upravo sada, barem prema pistama, nošenje prozirnih komada se odnosi na nezavisnost. Radi se o skretanju pogleda ka unutra i stvaranju sopstvenih pravila, izgledajući razorno oštro i samouvereno sa svojim stilom.

U nastavku izdvajamo za vas 10 najboljih prozirnih haljina sezone (ako ne možete da uhvatite Lizu Bruce na aukciji).

Zara

Kombinovana haljina u negliže stilu

Bottega Veneta

Duga haljina tečne siluete koja je simbol sezone

Zara

Mrežasta haljina sa štrasom

Ganni

Mrežasta haljina

Zara

Hajina u negliže stilu sa V izrezom i tankim bretelama.

H&M

Haljina ukrašena imitacijama dragog kamenja

Zara

Prozirna haljina sa dezenom i prorezom.

Zadig & Voltaire

Zadig & Voltaire Reman haljina

Duga, svilena haljina ravnog kroja, na tanke bretele. Postoji u više boja, kao i u kraćoj verziji.

Elisabetta Franchi

Midi haljina sa V-izrezom i prorezom na bočnoj strani. Ukrašena je zlatnim metalnim ukrasima sa logotipom.

Pinko

Pinko

Pinko haljina slobodnog kroja sa dugim rukavima od poluprovidne čipke.

Foto: Promo, Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije