Harper's Bazaar Srbija

Budite jedinstvene: Zašto ne biste odabrale verenički prsten sa crnim dijamantom?

Fascinantni, netradicionalni, prefinjeni – pružaju wow efekat.

Pri pomenu veridbe mnogima je prva asocijacija, i dalje, prelepi prsten sa dijamantom u klasičnoj, bezbojnoj varijanti. Ali, zašto onda u poslednje vreme sve više žena bira da na ruci nosi prsten sa dijamantom crne boje?

Svoju popularnost u modernom dobu crni dijamant, kao i mnogo modnih trendova, duguje glavnoj junakinji Seksa i grada, modnoj ikoni Carrie Bradshaw. Scena u kojoj Mr Big na njen prst konačno stavlja očaravajući prsten sa 5-karatnim crnim dijamantom, uz reči “zato što ti nisi kao drugi”, vinula je u sam vrh juvelirstva upravo vereničko prstenje sa dijamantom crne boje.

Zašto je verenički prsten sa crnim dijamantom tako poseban?

Carbonado, kako su portugalski doseljenici nazivali crne dijamante, a i danas su popularni pod ovim imenom, imaju dugu istoriju. Nastali pre više od 3,8 milijardi godina u Brazilu, gde su i otkriveni 1840. godine. Njihovo poreklo obavijeno je misterijom. Prema jednom mišljenju pojavili su se nakon meteorskog udara, a prema drugom, smatra se da su radijacija, spontana fuzija uranijuma i torijuma doveli do njihovog formiranja.

Crni dijamanti spadaju u “fancy” dijamante, jer boju duguju visokom stepenu inkluzija. I dok je za boju vereničkog prstena sa žutim dijamantom zaslužan azot, a plavog bor, moćna crna nijansa dolazi od grafita. Ovo drago kamenje ima jedinstvenu, neprozirnu strukturu koja objedinjuje mnogo malih kristala, koji daju zadivljujući izgled i unikatni sjaj.

Crni dijamanti mogu da se pohvale i izuzetnom izdržljivošću. Na Mohsovoj skali tvrdoće dobili su najvišu ocenu 10, što znači da su tvrđi od bilo kog drugog dijamanta.

Takođe, važe za veoma retke. Nalaze se samo u Brazilu i Centralnoj Africi, te posedovati verenički prsten sa crnim dijamantom predstavlja istinski prestiž.

A tu je i simbolika…

Crni dijamanti su još u renesansnoj Italiji imali važnu ulogu pri sklapanju braka. Italijani su smatrali da mogu da reše sve bračne probleme, otklone ljubomoru i nesuglasice, te su birali burme sa crnim dijamantima. I danas, crni dijamanti nose veliku simboliku među zaljubljenima.

Crni dijamanti simbolizuju snažnu emocionalnu vezu, lojalnost, posvećenost i obećanje izgovorenih zaveta. Istovremeno, označavaju hrabrost žena da budu primećene, jer – crni dijamanti privlače pažnju gde god da se pojavite. Upečatljiva boja zrači graciznošću i daje glamurozni pečat baš svakom stajlingu, pretvarajući vas u divu sa crvenog tepiha.

Važan je i stil

Solitaire stil predstavlja neprevaziđenu klasiku kada je u pitanju verenički prsten sa dijamantom, uključujući i onaj u crnoj boji. Ipak, stručnjaci savetuju da su bolja opcija modeli ukombinovani sa bezbojnim dijamantima koji će naglasiti lepotu crnog dragog kamena.

Jedan od takvih je pave stil. Karakteriše ga niz bezbojnih dijamanata koji se protežu po polovini oboda prstena tako da čine prefinjeni sklad sa centralnim crnim dijamantom.

Još jedan spektakularan stil je dupli haloPrsten sa crnim dijamantom u ovoj formi se prepoznaje po 2 niza manjih dijamanata. Na taj način je dodatno naglašena veličina crnog dijamanta, dajući prstenu izgled koji se pamti.

Vereničko prstenje sa crnim dijamantima možete pronaći u ekskluzivnoj ponudi Maestro Jewelers.

Fotografije: Maestro.rs

Najnovije