Alessandro Michele za Valentino: Avant les Débuts

Resort 2025 kolekcija spaja tradiciju, kreativnost i ekcentričnost

Valentino je oduvek bio sinonim za vrhunsku eleganciju i luksuz, a dolazak Alessandra Michelea kao kreativnog direktora unosi novu dimenziju u ovu čuvenu modnu kuću. Njegova prva kolekcija za Valentino, predstavljena putem intimnog Zoom poziva sa odabranom grupom urednika, označava početak jedne uzbudljive ere. Nazvana “Avant les Débuts,” ova kolekcija spaja Micheleovu prepoznatljivu kreativnost i ekscentričnost sa klasičnom estetikom Valentina Garavanija. Rezultat je impresivan spoj inovacije i tradicije, prikazan kroz 171 model spreman za nošenje i 93 dodatka, uključujući cipele, torbe i aksesoare. Alessandro Michele je uspeo da uhvati suštinu modne kuće Valentino dok istovremeno unosi svoj jedinstveni pečat, stvarajući kolekciju koja odiše sofisticiranošću, luksuzom i šarmantnom osobenošću.

Kada je Alessandro Michele počeo u Gucci-u, imao je samo nekoliko nedelja da sastavi ključnu mušku kolekciju koja je promenila modni diskurs oko pola. Iako ova kolekcija nema isti disruptivni karakter, ni ovde nije imao mnogo vremena. Njegova namera bila je da stvori „pravi garderober,“ izrađen sa preciznošću i kompleksnošću, povezan sa određenom elegancijom koja pripada imidžu Valentina Garavanija.

Alessandro Michele

U ogromnoj kolekciji ima mnogo estetike samog dizajnera. Michele je pronašao određenu srodnost sa Garavanijevom sklonošću ka gotovo opsesivno negovanom izgledu, sređenom do detalja, metikulozno ukrašenom. Rekao je da dele strast prema kompleksnosti kompozicije, stav koji je istraživao u Gucci-u, a ovde ga je uzdigao kroz rafiniranost i staloženost. Iako kolekcija nije bila dostupna za gledanje uživo, očigledno je da je Micheleov talenat za ekstravagantne geste zadržan unutar okvira sofisticiranosti i luksuza, bez gubitka šarmantne osobenosti.

Koliko god da je bio očaran arhivskim referencama koje su mu bile dostupne, Michele nije referencirao ni jednu određenu dekadu Garavanijevog rada. Međutim, priznao je da ga je fascinirala Sfilata Bianca iz 1968. godine. Fotografije u lookbook-u su dobile neku vrstu patine, „kao da su pronađene”. Takođe je nagovestio hippy chic, ženstvenu rafiniranost Valentina iz ’70-ih, ali se na kraju prepustio, uživajući u lakoći naboranja i volana „bez ikakvog razloga osim da se poveže s tim osećajem gracije. Osamdesete su bile blago referencirane, jer još uvek ima mnogo toga da se istraži o tome kako je Valentino pristupio toj deceniji, koja za njega nije bila oda hedonizmu, već ekstremnoj mekoći i sofisticiranosti.

Alessandro Michele

Micheleova praksa u Gucci-u je postavila diskurs o polu na mapu daleko izvan mode. Kako će raditi na ovom pitanju u Valentinu?

Pogledajte celu kolekciju u galeriji ispod.

Foto: Promo Valentino

Najnovije