Harper's Bazaar Srbija

Kako da nosite opet popularne trendove 2000-ih

Glavne predstavnice Y2K stila koji je bio popularan dvehiljaditih su Bella Hadid, Dua Lipa, Hailey Bieber, ceo Kardashian klan.

Futuristička i tech-loving moda iz kasnih devedesetih i ranih dvehiljaditih ponovo se vratila. Oznaku Y2K (year 2 000) danas viđamo svuda, a valja se podsetiti da je prvobitno korišćena za računarski problem koji se pojavio na prelasku iz 1999. u 2000. godinu. Danas opisuje stil koji povezujemo je sa popularnošću interneta (dot-com bum), junakinjama filma Clueless, bratz lutkama, ranim autfitima junakinja Seksa i grada, posebno Carrie Bradshaw, sa modom koju je privatno nosila glumica Heather Graham. Uticaji na Y2K modu dolazili su iz muzike, preko filmova (Matrix i Mean Girls), a danas preko trendseterki koje ga obožavaju, a to su manekenka Bella Hadid, pevačica Dua Lipa, Cortney Kardashian, glumica Megan Fox.

Ako pogledate Bellu konkretno, shvatićete da ona obožava modni stil sa početka drugog milenijuma, koji se kod nje ogleda u chunky patikama, pantalonama sa širokim nogavicama koje nosi, bandana maramama, kropovanim majicama (baby tees), kardiganima koji su kraći i na pruge, ćebastim duksevima, ogrlicama sa perlicama, trenerkama od velura (koje je davno proslavila Paris Hilton). Tu su još i pantalone sa spuštenim strukom, minijaturne i baguette torbe, providna odeća i obuća… Zanimljivo je da Gen Z, kao i milenijalci, osećaju nostalgiju za Y2K erom (koja je bila okrenuta futurizmu), pa je bilo samo pitanje vremena kada će moda tih godina ponovo da postane mainstream. Trend je buknuo na TikToku, gde možete pronaći inspiraciju za to kako da ga nosite, a ako ste gledali seriju Euphoria i videli kako se oblače Maddie i Cassie, onda znate o čemu pričamo.

Stil koji su prolslavile slavne i poznate zvezde tog doba, kao što su pevače iz benda Destiny’s Child, pa Britney Spears, Christina Aguilera i Missy Eliot, ali i već pomenuta Paris Hilton, sestre Olsen, ali i fiktivne junakinje kao što je Elle Woods u Pravnoj plavuši i Regina George u Mean Girls, danas viđamo i na našim ulicama. Predstavljamo najbolje Y2K momente, koje možete da prekopirate već danas. 

Ceo stil Paris Hilton 

Zajedno sa sestrama Nicole Richie (tada niko nije znao Kim Kardashian) Paris je bila simbol bogate party devojke. Nosila je psa u torbi, farmerke sa ultra niskim strukom, pink plišane trenerke i tašnice sa Louis Vutton logom. Pamti se njena sjajna šljokičava haljina, koju je kao omaž Y2K modi obukla Kendall Jenner, kad je proslavljala 21. rođendan. 

Naočare u boji Dua Lipe 

Dua je poput Belle pravi primer kako Gen Z nosi Y2K stil. Obožava pantalone sa širokim nogavicama, patike sa nabudženim đonom, crop-topove i bluzice sa trakama. Često nosi bandana marame, uparene sa alkama i naočare u boji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Pantalone sa spuštenim strukom 

Mislili smo da se taj trend nikad više neće vratiti, ali avaj, Julia Fox nam je pokazala čak i kako same da napravimo pantalone sa spuštenim strukom. Ne morate ići Julijinim stopama, ali ni skroz odbaciti ono što je moderno, ako ih uklopite uz neku super jaknu, džemper ili majicu sa trakama, obućom, pantalone sa spuštenim strukom mogu biti strašno efektne. 

Radite to kao Chiara 

Italijanska trendseterka retko kad nosi nešto što nije moderno, ali, ona je poznata i po tome što svaki trend prilagodi svom ličnom stilu. Tako radi i sa Y2K modom, pa ako ste u potrazi za inspiracijom – iščekirajte njen instagram profil (@chiaraferragni). Chiara je i mlada mama, pa se na njenom profilu možete uveriti i u to sa kojom strašću pristupa oblačenju sina. 

Aksesoari su važni 

Možda vam se ne dopadaju krupni trendovi kao što je nošenje farmerki sa spuštenim strukom, kratkih džempera ili džombastih patika, ali t2YK stil možete podržati i kroz stavljanje aksesoara. Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih veoma su bile popularne šnalice sa leptirićima, ogrlice s perlicama, uočljive plastične šnalice – dali kroz print ili neku jarku boju. 

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije