Harper's Bazaar Srbija

Ko je Antoine Arnault, koji se priprema za preuzimanje poslovnog carstva LVMH?

Njegov otac je Bernard Arnault. Vlasnik je grupacije LVMH, najbogatiji čovek u Francuskoj.

Njegov otac je Bernard Arnault. Vlasnik je grupacije LVMH, najbogatiji čovek u Francuskoj, i uskoro bi svom 45-godišnjem sinu trebao da prepusti svoje poslovno carstvo. Antoine Arnault u tome ima dva aduta: dobar izgled i suprugu, ruskog supermodela, Nataliju Vodianovu, s kojom ima dvoje dece. Budući posvećen privatnom životu bez mnogo pompe, Antoine se smatra drugačijim od ostalih milijardera. Obično se navodi primer da, dok ostali moguli pričaju kako, recimo, obožavaju savremeno slikarstvo, Antoine Arnault ne krije da će njegova večita strast uvek biti umetnička fotografija i dizajn.

– Nisam očev klon pa me možda baš to čini jakim uz njega. Naša različita gledišta čine da se dobro dopunjujemo, a ja dobro znam da me sluša i da uzima u obzir ono što ja kažem, naročito ono što se tiče komunikacije i imidža – Arnault mlađi, koji je već 11 godina generalni direktor za Berluti. To je luksuzni brend za mušku odeću, kao i obući i modne dodatke od teleće, kengurove i kože aligatora.

U medijima se pojavljuje retko, pa se još citira kako je u intervjuu za Hola! Antoine Arnault otškrinuo vrata svog privatnog života, a na pitanje novinara što je ono zbog čega se smeje, odgovorio:

– Poslednji put kada sam se od srca, glasno smejao, bilo je kada me prijatelj Gad Elmaleh odveo na privatnu predstavu jednog od mojih idola, američkog komičara Jerryja Seinfelda, u malom kabareu smeštenom u 11. arondismanu u Parizu. Pred njim sam prvi put u životu ostao paralizovan emocijama i doslovce bez glasa. Pročitao sam sve njegove knjige, pogledao sve njegove serije i znam ih gotovo sve napamet. Ali, ono što me najviše raduje, osmeh je moje dece – kaže. Zajedno sa decom iz ranijeg braka, ima ih ukupno petoro. A šta je sa odevanjem? Trudi se on da bude ambasador brendova iz porodične kompanije, ali to ne znači da ne kupuje i druge brendove.

– Malo je verovatno da ćete me videti kako nosim ogromnu jaknu s velikim logom konkurentske marke, ali farmerke koje nosim nisu iz našeg portfolija, a slaba mi je tačka i Snoopyjev sat koji mi je zabavan i koji isto tako ne spada u naše brendove – kaže naslednik LVMH carstva.

Rado se priseća svog detinjstva, kada bi njegov otac Bernard dolazio kući svakog dana sa posla u šest uveče, i sa sinom pisao domaći zadatak. Pošto bi večerali, morao je da izrecituje sve što je tog dana naučio, a onda bi se otac povukao u radnu sobu i nastavio sa poslom.  – U to vreme kompjuteri i mobilni telefoni nisu postojali. S trinaest godina čovek ne shvata koliko je to divno, ali danas sam svega toga svestan. Trudim se, baš kao što je to radio moj otac, da provodim vreme sa svojom decom, da budem dobar otac. Oni su još mali pa je trenutno dovoljno da im recitujem pesmice i slično – kaže Arnault mlađi. Cela porodica – a Antoine ima još braće i sestara – okuplja se jednom mesečno u sedištvu LVMH-a u Parizu. Tu se pretresaju razne teme, od posla do svega vezanog za Arnaultove, uključujući i nove projekte.

Antoine je najstariji od sve dece Bernarda Arnaulta, a u kompaniji svako ima “jasno definisanu funkciju”. Razmišlja li ikada o tome šta bi radio da nije sin Bernarda Arnaulta? Da, misli da bi se usmerio prema reklamnoj agenciji ili medijima. Još kao tinejdžer, umesto muzike je na radiju slušao vesti, a obožavao je da čita štampu. – Svestan sam da događaji često utieču na naše poslovanje. Na primer, kada je izbio sukob između Ukrajine i Rusije odmah smo organizovali krizni sastanak. Bio sam jedan od onih koji je zagovarao brzo delovanje jer sam mislio da će to trajati. Otac je pažljivije slušao, zbog čega smo odlučili da zatvorimo. Bili smo prvi i koji su nakon nekoliko nedelja objavili plan energetskog otrežnjenja, te se u našim prodavnicama i sedištima ranije gase svetla i snižava temperatura zimi, čime ćemo zasigurno uštedjeti 10 do 15 posto energije – ponosan je Antoine Arnault. Ipak, privatno pati zajedno sa suprugom Natalijom Vodianovom, jer su njena majka i sestra još uvek u Rusiji, a deo porodice joj je i u Ukrajini.

Tekst: M.Đ

foto: Profimedia

 

Najnovije