Harper's Bazaar Srbija

Otvara se izložba u Parizu posvećena ženi koja je unela nadrealizam u modu – Elsi Schiaparelli

Poznata je i po popularizaciji jarko pink boje.

Jarko roze boja danas ne bi bila tako atraktivna da nije bilo Else Schiaparelli. Dizajnerka, koja je imenovala i popularizovala ovu nijansu, postala je poznata po tome što je unela nadrealizam u svet mode.

Njeni dizajni prestigli su modu, pretvarajući se u čista umetnička dela. Musée des Arts Décoratifs u Parizu to vrlo dobro zna – ove sezone prikazaće retrospektivu Schiaparelli nasleđa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELSA SCHIAPARELLI (@_schiap)

Izložba pod nazivom Shocking: The Surreal World of Elsa Schiaparelli, predstaviće njene kreacije uz radove koje potpisuju Salvador Dali, Jean-Michel Frank, Meret Oppenheim i Alberto Giacometti. Originalne skice iz ogromne kolekcije, koje je dizajnerka lično poklonila French Customs uniji – a koje održava muzej, takođe će biti izložene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELSA SCHIAPARELLI (@_schiap)

Posetioci moćiće (iznova) da otkriju vizionarski rad, talenat i uticaj kreatorke kroz večernje haljine, ležernu i elegantnu odeću, nakit, modne dodatke, parfeme i druge izložene artikle.

„U današnjem savremenom svetu, koji vidi očiglednu, direktnu vezu između mode i umetnosti, Elsa Schiaparelli, sada više nego ikada oličenje je žene našeg vremena“, navodi Musée des Arts Décoratifs u saopštenju. „Dve decenije, Elsa Schiaparelli živela je i disala avangardnu modu, koristeći je kao polje za igru da ponovo otkrije ženu i ženstvenost, stil i duh, sa životnim delom koje ostaje iznenađujuće moderno. Otelovila je viziju blistavog i živog Pariza sa nezasitom radoznalošću, uživajući u svemu što je novo.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELSA SCHIAPARELLI (@_schiap)

70 godina kasnije, Schiaparelli brend i dalje je u usponu. Kako poznate ličnosti (poput Beyonce) i javne figure (kao što je američka prva dama Jill Biden) nastavljaju da nose Schiaparelli, pod kreativom Daniel Roseberry-a, kuća nastavlja da ispisuje modnu istoriju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Izložba će biti otvorena za javnost od 6. jula do 22. januara 2023. godine, u Parizu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

 

Najnovije