Harper's Bazaar Srbija

Modna kuća Balenciaga je zakazala svoju reviju

Svega nekoliko meseci nakon skandala koji je uzdrmao modni svet, predstavnici Balenciage odlučili su da ipak održe svoju reviju, međutim postavlja se pitanje ko će smeti da joj prisustvuje

Balenciaga će se pojaviti na Nedelji mode u Parizu, 5. marta, uprkos spekulacijama da će brend odustati od revije nakon nedavnog skandala u reklamnoj kampanji.

Modni insajder @stylenotcom objavio je vest postavljajući datum i vreme Balenciagine revije za jesen/zimu 2023 — 5. marta u 11:30 po pariskom vremenu. Saba Bakhia koji stoji iz @demnagram, naloga koji je na kraju počeo da radi sa Balenciagom, takođe je objavio post o predstojećoj reviji. Međutim, sama modna kuća tek treba da potvrdi tačan datum i vreme.

Da podsetimo, prošlog novembra, Balenciaga je objavila prazničnu kampanju koja prikazuje decu pored torbica u obliku plišanog medveda obučenih u kožne kaiševe i pojaseve koje su neki percipirali kao BDSM opremu. Kritičari su osudili ovaj brend zbog iskorišćavanja maloletnika.

Pored toga, u odvojenoj kampanji, Balenciaga tašna se pojavila na gomili pravnih dokumenata koji sadrže presude Vrhovnog suda kojom je potvrđen savezni zakon koji kriminalizuje oglašavanje, promovisanje, predstavljanje ili distribuciju dečije pornografije. Povlačeći vezu između prisustva navedenih dokumenata i Balenciagine kampanje, neki su smislili razrađenu teoriju koja uključuje brend i navodnu šemu zlostavljanja dece.

Balenciaga se na kraju izvinio za obe kampanje, ali šteta je već bila načinjena, i to toliko da je čak Kim Kardashian, jedna od najočiglednijih pristalica kreativnog direktora Demne, prestala da je nosi u javnosti. Na TikTok-u, veliki broj ogorčenih kreatora odbacio je svoje City torbe i Triple S patike. Činilo se da je brend preskočio Nedelju mode u Parizu u januaru, što je odluka koja je možda bila podstaknuta njegovim nedavnim skandalom.

Ipak, kompanija se polako i tiho vraća u javnu sferu. Prošle nedelje je na Instagramu podelila slike svoje kolekcije Garde-Robe 2023, što je bila prva objava od decembra 2022.

Balenciagina predstojeća revija i postavlja nekoliko pitanja: Hoće li se pozabaviti kontroverzom? Da li su kupci spremni da oproste i zaborave? I ko će smeti da sedi u prvom redu, jer ukoliko javnost ne oprosti, onda će jedno ovakvo pojavljivanje biti ravno društvenom samoubistvu?

Tekst: A. N.

Foto: Profimedia

Najnovije