Harper's Bazaar Srbija

Šta će dolazak Alessandra u Valentino doneti ovom brendu

... industriji i svetu!

Vest da Alessandro Michele preuzima kormilo Valentina znači da šokantan odlazak Pierpaola Picciolija pre samo nekoliko dana nije bio toliko šokantan za insajdere brenda. Kreativnim direktorima su potrebni meseci da se postave – ne samo s pravne tačke gledišta – što sugeriše da je bivši Gucci dizajner Michele, već neko vreme tiho čekao svoje novo proglašenje.

No, njegovo imenovanje i te kako ima smisla. Valentino je velika italijanska kuća koja stvara skoro svaku modnu kategoriju. Ne može svako da ima dva Pantone trademarka – Rosso nijansu, nakon trajne ljubavi osnivača brenda Valentina Garavanija prema crvenoj, kao i Hot Pink, PP nijansu kao veselu odu Picciolijevoj želji za životom; kao i da proizvodi It-torbe, It-cipele, stiče brend ambasadore među najslavnijim zvezdama, dominira bridal segmentom, i sve dok ostavlja neizbrisiv trag na modni pejzaž. Michele ima iskustva u svemu ovome, zahvaljujući potpunom remontu kuće Gucci 2015. godine, i sigurno je usredsređen na couture krak svoje nove italijanske kuće.

Pa šta možemo očekivati?

Michele je sanjar. On stvara inspirisan mitologijom, istorijom i bajkama. Njegov jezik je prepun folklora. Zamišlja manekenke kako obezglavljene šetaju pistom. On uspeva da operiše na višem nivou misterije i istovremeno bude najbolji prijatelj sa Dakotom Johnson. Pravljenje novog sveta je njegova jača strana i, što je najvažnije, imao je 14 meseci da razmisli o tome u šta bi mogao da usmeri svoju beskrajnu inspiraciju.

Njegova objava na Instagramu – i ponavljanje reči „radost“ – sugeriše da će se duboko osloniti na romantiku kada preuzme svoju funkciju 2. aprila. „Moja prva pomisao ide na ovu priču: na bogatstvo njegovog kulturnog i simboličkog nasleđa, na osećaj čuda koje neprestano stvara, na veoma dragoceni identitet koji su sa svojom najluđom ljubavlju dali očevi osnivači Valentino Garavani i Giancarlo Giammetti “, rekao je Michele, hvaleći brendovu „izuzetnu eleganciju, prefinjenost i ekstremnu gracioznost“.

Micheleov povratak budi nadu u resetovanje. Svetu je preko potreban neki hir i to je Alessandorva vizit karta. Dizajner će prikazati svoju prvu kolekciju kuće za sezonu proleće 2025.

foto: Profimedia, Promo

Najnovije