Harper's Bazaar Srbija

10 stvari koje treba da znate o Halstonu

Poznati američki dizajner ima impresivnu poslovnu, ali i ličnu biografiju.

Roy Halston Frowick, kako je glasilo njegovo puno ime, jedan je od najpriznatijih američkih dizajnera iz sedamdesetih godina dvadesetog veka. Njegova karijera ne može da se posmatra odvojeno od njegovog socijalnog života u to vreme, odvojeno od njujorške party scene – bio je prisutan svuda, voljen, poznat, sa impozantnom listom prijateljica koje su nosile njegove modele, a među kojima su Liza Minelli, Bianca Jagger, Elizabeth Taylor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

U mnogo čemu je bio prvi, što ste mogli da vidite ako ste gledali Netflixovu mini seriju (Halston, 2021, u režiji Ryana Murphy-ja, sa Ewanom McGregorom u glavnoj ulozi), a ako ste propustili ovo televizijsko ostvarenje, evo nekih činjenica koje bi trebalo da znate o ovom američkom modnom dizajneru.

Bio je šeširdžija

Pre nego što je postao modni dizajner i radio read-to-wear kolekcije, kao i one visoke mode, Halston je pravio šešire. Prva klijentkinja bila mu je tada prilično poznata radijska glumica i komičarka Fran Allison, a kasnije su njegove šešire nosile i Kim Novak, Gloria Swanson, Deborah Kerr, Hedda Hopper i niz drugih poznatih žena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

O njemu je tada pisao Chicago Daily News, a 1957. otvorio je i prvi butik, preselio u New York i počeo da se predstavlja samo imenom Halston. Postao je glavni dizajner šešira u kompaniji Bergdorf Goodman, a počeo da biva ekstrmno priznat i poznat kada je na inauguraciji Johna F. Kenedija prva dama – Jackie Kennedy nosila je njegov šešir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Pravio je unisex modu

U ranoj fazi njegovog stvaralaštva, Halston je pravio odeću za muškarce i žene, nevezano za pol, što ga čini jednim od prvih unisex dizajnera. Kasnije je kreirao posebno za muškarce i žene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Samo da je funkcionalno

 – Svi ekstra detalji koji nisu funkcionisali – mašne koje se ne mogu zavezati, dugmad kojima se ništa ne kopča, zatvarači koji ne zatvaraju, haljine na preklop koje se ne mogu preklopiti. Oduvek sam mrzeo stvari koje ne funkcionšu, rekao je Halston jednom prilikom za Vogue. I upravo je u tome sadržana esencija njegovog dizajna – jednostavno, dobro krojeno, ali izuzetno raskošno u izboru materijala, što ne znači nužno i skupo – Halston je kašmir, svilu i kaftan po potrebi menjao za jeftnije materijale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Učestvovao je na Battle of Versailles

Halston je bio jedan od samo pet američkih dizajnera koji su učestvovali na čuvenoj reviji Battle of Versailles, održanoj 1973.  Pored njega, modele su prikazivali  Stephen Burrows, Oscar de la Renta, Bill Blass i Anne Klein, sa američke strane, dok su sa francuske bili tu  Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro i Marc Bohan, a cilj revije bio je da se prikupi novac za restauraciju palate Versailles.

Studio 54

Halston je bio čest posetilac čuvenog Studija 54, u kojem je partijao sa prijateljima Biancom Jagger, Lizom Minnelli, Andy-jem Warholom. Njegova ljubav prema izlascima uticala je na to kako je kreirao – pravio je glamurozne stvari, laganih materijala, seksi haljine, one za noć. Osim prijatelja, njegova klijentela je bila još poznatija. Dizajnirao je odeću za Ritu Hayworth, Marlene Dietrich, Dianu Vreeland i druge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Imao je dugu vezu

Iako uz ekstremno partijanje koje podrazumeva razne opijate, ne ide miran ljubavni život, Halston se deset godina zabavljao sa venecuelanskim umetnikom Victorom Hugom. Doduše, imali su on-off odnos, kojim se Netflixova serija “Halston” posebno bavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Uspešni biznismen, propali biznismen

Nazivaju ga jednim od prvih modnih influensera, zbog načina na koji je promovisao svoju modu. Njegov biznis je, zajedno sa njegovim imenom, počeo da propada 1982. nakon potpisivanja ugovora s američkim lancem trgovina “J. C. Penney“, sa 1,106 prodavnica u svih 50 zemalja SAD. U oktobru 1984. su ga, navodno zbog konzumiranja droge i alkohola izbacili iz kompanije i izgubio je pravo da kreira pod svojim imenom. Njegov pad se, nažalost, nastavio sve do njegove smrti 1990. kada je umro od raka pluća usled komplikacija koje je izazvala sida. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Halstonettes

Oko njega je uvek išlča svita prelepih dugnogih devojaka, različite puti i oblina, a koje je pokojni Andre Leon Tailey nazvao “Halstonettes”. Njegova svita uključivala je Pat Cleveland, Anjeliku Huston, Beverly Johnson i druge. One nisu bile samo deo revija ili njegovih kampanja, svuda su putovale sa njim i bile viđene na žurkama i u provodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Želeo je da svi nose njegovu odeću

I po tome je bio pionir. U njegovo vreme bilo je nezamislivo da visoku modu može da priušti srednji sloj, a on je, zapravo, želeo da usreći narod Amerike, kreirajući za sve, a ne samo za povlašćene. Njegov dugogodišnji prijatelj Bil Dagan rekao je da je “brend danas sve, dok su vizija i divni krojevi nešto što u traci za zaradom – nikoga ne zanima”. Modna linija “Halston Heritage“, čija je kreativna direktorka jedno vreme bila Sarah Jessica Parker, i danas je dostupna onlajn, a odevni komadi su inspirisani modom sedamdesetih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HALSTON (@halston)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije