Harper's Bazaar Srbija

Vanvremenski Gaudi, fashion inspiracija za ljubitelje umetnosti koja se nosi

Otkrijte magiju trencadis tehnike mozaika i pogledajte kako je dezen "izlomljenih pločica" preneo duh Katalonije u novu kolekciju domaćeg brenda

Nepravilni oblici, mozaici od polomljenih keramičkih pločica, spoj morskih talasa, životinjskih elemenata, mitskih bića i religije na bulevarima i u parkovima Barselone – to je Antoni Gaudi u svoj svojoj veličanstvenosti. Pečat koji je slavni umetnik ostavio u arhitekturi Barselone nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a podjednako je fascinantno kako su taj stil, boje i tehniku dizajneri modne kuće IVKO Woman preneli na pletiva. Čudesni svet mozaika i oblika lucidnog Gaudija dobio je novu formu u pravim malim umetničkim delima iz aktuelne kolekcije jesen-zima 2021.

Krenimo od čudesnog Parka Guelj, odakle je i počelo  putovanje IVKO dizajnera kroz boje i estetske obrasce Antonija Gaudija. Ovde je Gaudi u punom zamahu oslobodio svoju kreativnu stranu, igrajući se sa strukturama koje prkose krutim uglovima i oponašaju prirodu. Mozaici su deo skoro svakog arhitektonskog dela i detalja, od čuvenog zmaja ispod stepenica do spektakularne vijugave klupe na glavnoj terasi parka. Gaudi je koristio trenkadis tehniku slaganja polomljenih keramičkih pločica ili stakla (Trencar na katalonskom znači “razbijen”), koja mu je pružala fleksibilnost da pokrije čak i zaobljene oblike i postala njegov zaštitni znak.  

Neponovljivi, očaravajući dezeni iz IVKO Woman Gaudi linije predstavljaju naklon ovoj tehnici u punom smislu. Dizajnerski tim je po uzoru na ovog katalonskog vizionara “lomio” printove, spajajući ih u neku vrstu mozaika. Igrajući se bojama kao večitom inspiracijom, dizajneri su u čudesnim mozaicima parka Guelj otkrili jednostavnu i mirnu navy nijansu, nežnu boju lavande i razigrane morske tonove koji slave život, prenoseći ih na bogatu vunu i nežan pamuk. Crni i duboki smeđi tonovi uneli su dašak svakodnevne elegancije u pedantan IVKO dizajn.

Neobičan mozaički print na haljinama, kardiganima  i toplim kaputima iz nove kolekcije IVKO Woman dobija 3D efekat, baš onako kao što fasada Kuće Batljo (Casa Batllo) od izlomljenih komadića keramike prividno talasa na toplom mediteranskom suncu. Naime, čitava fasada ove građevine, još jednog Gaudijevog remek-dela, dekorisana je mozaicima inspirisanim mitologijom, futurizmom i arheologijom, osim okvira terasa i prozora. 

Trekadis tehnika koja je preneta na unikatne IVKO dezene ogleda se i u simbolu Barselone i najpoznatijem Gaudijevom delu, crkvi Sagrada Familia. Krase je mozaici na kulama za koje nije korišćena keramika, već Murano staklo iz Venecije. Mnoge od njih nije radio Gaudi, već arhitekte koje su posle njegove smrti nastavile da dovršavaju ono što je on započeo, tako da svaki novi detalj predstavlja omaž Gaudiju, kao što mu je omaž i cela linija IVKO Woman kolekcije.

Ovaj domaći brend, koji je kvalitetom i jedinstvenim dizajnom osvojio svet, ima još nešto zajedničko sa slavnim arhitektom, a to je posvećenost održivosti. U proizvodnji primenjuje najsavremenija tehnološka rešenja kako bi se približio idealu nulte potrošnje neobnovljivih resursa i nulte produkcije otpada. Savremene tehnike pletenja omogućile su smanjenu produkciju otpadaka, koji se potom sortiraju i recikliraju, nalazeći primenu u industriji nameštaja.

Gaudi je u svoje doba koristio otpad iz fabrika keramičkih pločica, stvarajući remek dela od nečega što se smatralo neupotrebljivim, pa se može smatrati pionirom ekološke gradnje. Birao je vesele, jasne boje da svojim delima podari dinamičnost i energiju. Osim keramike koristio je staklo, mermer i kamen, projektujući građevine otporne na tragove vremena, kao što je i misija IVKO brenda da kreira komade koji traju.

Neprolazna, dinamična lepota prestonice Katalonije preneta je na odevne komade vanvremenog stila: tople kapute i kotigane od čiste vune sa neobičnim detaljima u vidu predimenzionirane ranfle ili rajsferšlusa, udobne trendy haljine A kroja i bogate oversized rolke. Ako želite samo jedan gaudijevski detalj na sebi, neka to bude mini suknja ili raskošni šal sa motivom izlomljenih pločica. Jedan od aduta kolekcije su svakako i trendi bomber jakne na IVKO način – u paleti upečatljivih boja i sa inspirativnim trenkar dezenom.

Pronađite vaše favorite na ivko.com i unesite ove sezone u svoj garderober boje i linije Gaudijeve Barselone i tračak mediteranskog sunca koji će vas ugrejati.

Foto: PROMO, Unsplash (HyoSun Rosy Ko, Stefan Roks)

Najnovije