Harper's Bazaar Srbija

Velike jakne, gumene papuče i vitaminske boje u kolekciji Louis Vuitton Pre-Fall 2021

Možda najopuštenija kolekcija brenda Louis Vuitton.

Teška vremena zahtevaju vedru odeću – očigledno je ovo na umu imao Nicolas Ghesquiere prilikom kreiranja nove kolekcije pre fall 2021. Prosudite sami: kolekcija proleće/leto modne kuće, postala je neka vrsta razmišljanja dizajnera o temi politike (nije se bez razloga pojavila dukserica sa natpisom „Glasaj“ – baš uoči već završenih američkih izbora). Ali ovog puta Ghesquiere je odlučio da odbije da proučava tako složene teme.

Nemojte misliti da je odeća u novoj kolekciji ispala previše neozbiljna ili jednostavna. Suprotno: ispala je, u najboljim tradicijama Ghesquierea, duhovita, ironična i vrlo u duhu vremena (što je sada važnije nego ikad). Dizajner je odlučio da se uzdrži od društvenih izjava i setio se da je moda jedan od najpoznatijih načina eskapizma. A u teškim vremenima poput sadašnjih, ona može da pomogne i podrži – pa zašto to ne iskoristiti?

U novoj sezoni, Ghesquiere se ponašao ne samo kao dizajner, već i kao fotograf: zarad svežeg lookbooka i sam je stao iza kamere i fotografisao svoju devojku, glumicu Stacy Martin, u zapanjujućoj lepoti francuskog zamka.

Mnogo je aluzija na temu sporta i omiljenih 80-ih: lagane jakne, pantalone širokih nogavica sa prugama, kratke pantalone, bomber jakne, pa čak i gumene ravne papuče koje su se već pojavile u prolećno-letnjoj kolekciji (i u svim modernim Instagram feedovima), tvrdeći da su glavna obuća postkarantinske ere. Naravno, postoji mnogo svežih, veselih „vitaminskih“ boja, kako ih je sam Ghesquiere nazvao. Kombinovao ih je i stvorio najneočekivanije kompozicije uz pomoć blok boja, što rizikuje da postane veliki trend u vrlo bliskoj budućnosti.

I mi nismo protiv toga: ako dnevni red vesti izaziva samo strepnju i tugu, neka nas bar moda spasi melanholije.

Najnovije