Da, Carrie, Miranda i Charlotte su ostarile - zašto nam to toliko smeta?

Starenje je prirodan proces. Ovo toliko banalno zvuči, da je gotovo glupo to uopšte napisati. Kao, da, znamo. Ali ne, izgleda da ne znamo, ili smo samo licemerni - jer ne komentarišemo sebe, već druge. Nama je dozvoljeno sve, drugima ništa.

Pretpostavljam da svi ponekad dođemo u godine kada nas odraz u ogledalu prestravi - kako to da smo ostarili preko noći? Ali ako se setimo da neko nema tu privilegiju da dočeka bore i sede, shvatimo da treba da budemo zahvalni na svakoj dodatnoj svećici na rođendanskoj torti.

Nastavak kultne serije "Sex & The City" uveliko se snima, a na naše oduševljenje, gotovo svakodnevno dobijamo gomile BTS fotografija zahvaljujući kojima možemo da naslutimo šta će se to dešavati sa poznatim i nama jako dragim prijateljicama. Ipak, da li vam je logično da veću pažnju posvećujemo tome kako glumice izgledaju (i da, samo glumice - žene), nego to kako se one suočavaju sa novim životnim izazovima, odraslom decom i ostarelim muževima? Da li je zaista važnije to što Carrie, Miranda i Charlotte u svojim pedesetim ne izgledaju kao u svojim dvadesetim ili tridesetim, kao da je to uopšte i moguće, nego to kakva će poučna iskustva ovoga puta podeliti sa nama?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

I da, ako vas zanima, pored brojnih fanova serije, postoji ona glasna, negativna manjina koja komentariše kako su Carrie, Miranda i Charlotte jako ostarile, kako bi trebalo da ofarbaju svoje sede izrastke, kako im trebaju kreme protiv bora i slično. Ovakvi komentari su, među onim pozitivnim "jedva čekamo", osvanuli kako na društvenim mrežama, tako i na samim portalima koji su izveštavali o našoj omiljenoj seriji devedesetih. Zato se i pitamo: šta je važnije? Zato se i pitamo: zašto poznatim ženama, da, ženama, nije dozvoljeno da stare, dok muškarci "što su stariji to su bolji"? Dok se stariji muškarci upoređuju sa vinom, za žene se kaže da "dostojanstveno stare" - šta to uopšte znači?! Kako se to stari nedostojanstveno?

I opet, ne samo da postoji distinkcija između žena i muškaraca, već postoji i distinkcija među samim ženama. Na primer, Meryl Streep, Jennifer Lopez ili Jennifer Aniston su u redu - jer smo na njih navikli. Ali ako se pojave glumice koje poslednjih godina nismo viđali, gotovo da ćemo se šokirati koliko su ostarile, kao što bismo se šokirali koliko su estetskih korekcija uradile i postale neprepoznatljive. Zašto, ako je starenje najnormalnija stvar na svetu, koliko god se negovali i brinuli o sebi?

A znate li šta je još zanimljivo? U 2020. godini, 75% likova starijih od 50 godina bili su muškarci, a samo jedan od četiri holivudska filma je ponudio ulogu glumici iznad 50, čiji lik pritom nije bio pun stereotipa poput mrzovolje, lošeg izgleda i smisla za modu. Osim toga, valjalo bi spomenuti i to da Harrison Ford snima novi Indiana Jones film sa 79 godina, Tom Cruise sa svojih 59 godina takođe i dalje snima, bez i jednog komentara da je bilo ko od njih "prestar". Ah, ti dvostruki standardi...

Govorimo li o nezaboravnoj seriji ili pak privatnom životu, godine treba slaviti i godinama se treba radovati. Godine donose uspomene, iskustvo, divne i manje divne priče kojih ćemo se sećati i koje ćemo prepričavati. Zar to nije ono što je zaista važno?

Foto: Instagram

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Pročitaj još