Natalie Portman predstavlja knjigu za decu sa inkluzivnim bajkama

Glumica je poznate priče prilagodila savremenoj stvarnosti!

Natalie Portman objavila je knjigu sa bajkama i basnama, „Basne Natalie Portman“. Glumica je u modernom maniru napisala tri klasične priče - „Kornjača i zec“, „Tri praseta“ i „Seoski miš i gradski miš“. U adaptaciji, sve priče sada sadrže više od samo muških likova. Na primer, kornjača u „Kornjači i zecu“, prema glumici, je ženskog pola. „To je praktično poruka samom sebi. Budite pažljivi i ne žurite“, prokomentarisala je Natalie.

Dodala je: „Dečje knjige imaju posebno mesto u našem životu, jer ih iznova čitamo kao nijedne druge. Imaju sposobnost da deci i roditeljima usađuju informacije i vrednosti. Dok sam čitala sve ove knjige, bila sam zapanjena činjenicom  da klasičnim pričama uvek dominiraju muški likovi i pomislila sam: 'Šta govorim svojoj deci - sinu i ćerki - o tome čije su priče važne i o čijim životima treba brinuti?'"

Prema Natalie Portman, njena ideja je bila da sačuva suštinu poznatih priča, ali da ih istovremeno ažurira tako da odražavaju modernu stvarnost. Ističući vrednosti poput empatije, dobrote i brige za planetu, ona ovu knjigu pretvara u ljubavnu poruku svojoj deci o tome šta treba da rade u ovom životu. Glumica je takođe rekla da su se njena deca ponašala kao „mini urednici“ koji su sami prilagodili knjigu koju je napisala.

Pročitajte još

Pročitaj još