Harper's Bazaar Srbija

5 domaćih filmova koje ćemo imati priliku da vidimo ove jeseni

Od kultnih filmova poput serijala “Tesne kože”, “Maratonaca” i “Balkanskog šijuna” pa sve do filmova koji su obeležili novi milenijum, domaća filmska scena (uz poneki promašaj) je protkana emocijama koje nas navode da joj se iznova i iznova vraćamo. Kojoj god da generaciji pripadamo, sigurno znamo ko je izgovorio rečenice “Laki je malo nervozan” ili “Lepa Brena za 4 osobe”. Neke filmske reference su prerasle u kulturne, a delovi dijaloga poput “Vozi Miško” su se uvukli u svakodevni govor. Zato nas raduje što ćemo ove jeseni imati priliku da pogledamo čak 5 premijera domaćih filmova koji nam donose najbolji srpski režiseri poput Srđana Dragojevića i Dragana Bjelogrlića.

1. Nečista krv

Premijeri najočekivanijeg domaćeg filma ove godine imaćemo priliku da prisustvujemo već sutra – 25. avgusta. Fanatastično delo Bore Stankovića adaptirala je spisateljica Milena Marković, a za režiju bio je zadužen Milutin Petrović. Film će nas vratiti u period Srbije kada je Osmanska imperija već krenula da slabi, a mi ćemo biti svedoci i propasti jedne stare srpske gazdinske porodice na čijem je čelu čuveni Hadži Trifun, kome će lik dati Dragan Bjelogrlić.

2. Toma

Film koji će nam ispričati kako su nastale najlepše pesme kafanske legende, Tome Zdravkovića, dolazi u bioskope 23. septembra. Milan Marić, neće predstaviti samo njegov lik, već i dušu – onu boemsku, ili makar šta je ostalo kod nje kada ga je njegova ljubav napustila zbog fudbalera, Dragoslava Šekularca. Za muziku je bio zadužen Željko Joksimović, a za režiju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac.

3. Južni vetar 2 – Ubrzanje

Film “Južni vetar” je 2018. godine stekao ogromnu popularnost i oborio sve rekorde gledanosti – vratio je čak i najstariju publiku u bioskope.  Ništa manje se ne očekuje ni od drugog dela, a postava ostaje ista. U glavnim ulogama videćemo Miloša Bikovića, Miodraga Radonjića i Aleksandra Berčeka. Čak i oni koji imaju predrasude o filmovima koji nam predstavljaju mračnu stranu Srbije ne mogu a da se ne nasmeju na duhoviti scenario Miloša Avramovića. Premijera nas očekuje 11. novembra.

4. Nije loše biti čovek

Iz klape legendarnog režisera Dušana Kovačevića stiže nam film čiju premijeru već dugo iščekujemo, a on se zasniva na popularnoj pozorišnoj predstavi “Kumovi”. Radnja prati profesora klavira Milana koji ostaje bez posla, ali i još 20 likova čije se sudbine prepliću. Za muziku bio je zadužen Bajaga, a glavne uloge pripale su Vojinu Ćetkoviću, Branki Katić, Andriji Miloševiću, Gordanu Kičiću, Nenadu Jezdiću i mnogim drugim glumcima sa srpske A liste. 

5. Nebesa

Srđan Dragojević, reditelj jedan od najgledanijih filmova bivše Jugoslavije početkom jeseni nam donosi novo ostvarenje, “Nebesa” za koji je i sam napisao scenario. Ova komedija priča o junacima postkomunističkog društva, koji se nakon pola veka ateizma okreću religiji. Goran Navojec, Srđan Todorović, Nikola Pejaković Miloš Timotijević i Anđelka Prpić su samo prvi vrhu liste vrhunskih glumaca koje ćemo videti na velikom platnu. Film je već imao svetsku premijeru, a domaća se očekuje u septembru ove godine.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografija: Instagram

Najnovije