Harper's Bazaar Srbija

Birthday boy: 7 najboljih uloga Matthew McConaugheya

Jedan od najboljih holivudskih frajera, koji je sa godinama postao pravi filmski kameleon, danas je proslavio 53 rođendan.

Godinama smo ga znali kao “onog super zgodnog američkog glumca iz romantičnih komedija” sa ponekim baš dobrim tv filmom.

Međutim, da je reč o vrhunskom glumcu trebalo je zapravo da nam bude jasno još davne 1993. godine kada se prvi put pojavio na filmu, a bilo je to u sporednoj ulozi kultnog “Dazed and Confused”, koji je možda baš ponajviše zahvaljujući Mattewu postao poznat.

Legendarna izjava “Alright, alright, alrgiht” koju tada 23-godišnji Matthew sa mnogo sampouzdanja šmekerski izgovara, postala je glavna fraza po kojoj je njegov lik u filmu bio prepoznatljiv. Da bi kasnije postala najpoznatija fraza iz “Dazed and Confused”.

Najbolje od svega jeste što ju je glumac ubacio u scenario, potpuno je improvizovana.

Simptomatično je da pored gore pomenute izjave, Matthew izgovara još jednu na prvi pogled nebitnu rečenicu “Obožavam srednjoškolke. Ja sam sa godinama sve stariji, one uvek istih godina” i ova izjava takođe postaje kultna. Citirana kroz mimove na internetu i dan danas. Naime, glumac se u filmu aktivno pojavljuje ukupno na možda svega desetak minuta i postaje najcitiraniji lik.

No, narednu deceniju čini se da ova činjenica čitavom nizu holivudskih režisera i kasting timova baš ništa ne znači.

Matthew McConaughey postao je naš omiljeni frajer iz brojnih rom-kom naslova i ponekog zanimljivog trilera, ali smo i te kako znali da u njemu čuči mnogo više od osmeha zbog koga vam blago zadrhte kolena, a zbog izvajanih pločica na stomaku zastajete u pola rečenice.

Jednostavno osećate kada je dobar frajer više od toga, zar ne?

No, u slučaju ovog zgodnog Teksašanina morao je da se pojavi Kanađanin i pokaže svetu šta Matthew McConaugheya  zaista ima da ponudi svetu filma.

Bio je to Jean-Marc Vallée koji mu je dao naslovnu ulogu u Dallas Buyers Clubu, i doneo mu Oskara. Da bi odmah potom, naredne 2014. Matthew svoj talenat prikazao u seriji True Detective, ostavio nas bez teksta i dobio nominaciju za Emmy.

Šta ne smete propustiti iz raznolikog filmskog dijapazona Matthew McConaugheya, saznajte u nastavku:

The Lincoln Lawyer

Killer Joe

How to Lose a Guy in 10 Days

A Time to Kill

Dallas Buyers Club

Dazed and Confused

Interstellar

Tekst: M.Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije