Harper's Bazaar Srbija

Chloe Zhao stvara novu istoriju Zlatnog globusa

Filmska nagrada za najbolju režiju pripala je Chloe Zhao za film „Nomadland“ na Zlatnom globusu 2021. godine i postala je prva žena azijskog porekla koja je pobedila u ovoj prestižnoj kategoriji. Ona je druga žena u istoriji institucije koja je ikad osvojila nagradu, nakon što je Barbra Streisand osvojila za “Yentl” 1983. Takođe je prva žena azijskog porekla nominovana za nagradu.

“Nomadland”, u kojem glumi Frances McDormand, takođe je osvojio nagradu za najbolji film – dramu, čineći ga prvim filmom koji je režirala žena koji je pobedio u ovoj kategoriji.

Zhao se takmičila sa Emerald Fennell i Reginom King za nagradu za najbolju režiju – istorijski trenutak za instituciju, jer je ovo bilo prvi put da su tri žene nominovane u istoj godini.

Prihvatajući nagradu, Zhao se zahvalila svojoj porodici i timu, a posebno „nomadima koji su delili svoje priče“. Kako bi snimila svoj nagrađivani film koji prati ženu koja živi kao nomad na američkom zapadu, Zhao je imala svedočenja i snimke stvarnih ljudi koji žive na ulici.

„Eto, zbog toga sam se zaljubila u snimanje filmova i pričanje priča, jer nam daju priliku da se zajedno smejemo i plačemo, da učimo jedni od drugih i imamo više saosećanja jedni za druge“, rekla je u svom govoru. „Zato hvala svima koji su mi pružili priliku da radim ono što volim.“

harpersbazaar.com

Najnovije