Harper's Bazaar Srbija

Preminuo Boža Nikolić, reditelj “Balkanskog špijuna” koji je otkrio Bred Pita

Danas nas je napustio jedan od najvećih velikana srpske i jugoslovenske sedme umetnosti čiji će neprocenjivi doprinos filmu zauvek ostati zapamćen.

Legendarni reditelj, direktor fotografije i snimatelj, Boža Nikolić, koji će ostati upamćen po brojnim izvanrednim ostvarenjima, preminuo je danas u 80. godini. 

“Balkanski špijun”, „Tri karte za Holivud” i „Balkanska braća” samo su neki od naslova zbog kojih je ušao u anale jugoslovenske kinematografije, a interesantno je da je baš on prepoznao potencijal holivudskog glumca Bred Pita i dodelio mu jednu od prvih uloga u filmu “Tamna strana sunca”. Majku čuvenog holivudskog glumca u filmu je odglumila veličanstvena Milena Dravić.

– Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u “Metro Goldvin Majeru”, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, “Tamna strana Sunca”, nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim. – rekao je svojevremeno u jednom intervjuu. 

Angelina Jolie mu je ponudila ulogu u film “Zemlja krvi i meda”, ali je on svoje učešće odbio, 

Uz Dušana Kovačevića, Nikolić je režirao film “Balkanski špijun” za koji su nagrađeni na filmskom festivalu u Puli, a njegovo snimateljsko umeće donelo mu je još dve Zlatne arene za filmove “Beštije” i “Život je lep”.

(FOTO: PrintScreen Sputnjik Srbija/Brioni)

Najnovije