Harper's Bazaar Srbija

SFF report: Na kafi sa Rubenom Östlundom i Zlatkom Burićem, ekipom filma “Trougao tuge”

Samo devet reditelja na svetu ima dve Zlatne palme za najbolji film. Ruben Östlund, švedski reditelj i dobitnik ovogodišnjeg Počasnog Srca Sarajeva, jedan je od njih.

Nakon što mu je juče uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, filmom Rubena Östlunda, Trougao tuge, zvanično je otvoren 28. Sarajevo Film Festival. Ostvarenje švedskog reditelja uzdrmalo je publiku i izazvalo rekacije o kojima se i jutro nakon prikazivanja filma polemisalo. 

Genijalna gluma, sjajni kadrovi, brojna društvena pitanja koja je film pokrenuo, samo su mali deo Trougla tuge, koji morate gledati. Do tada, donosimo vam fragmente razgovora koji su sa predstavnicima medija, uz kafu, imali Ruben Östlund i Zlatko Burić, hrvatsko-danski glumac, koji je maestralno odigrao lik kapetana broda, rame uz rame sa sa čuvenim holivudskim glumcem Woody-jem Harrelsenom.

Glumac Zlatko Burić, reditelj Ruben Östlund, producent Philippe Bober i moderatorka Ines Mrenica 

Film Trougao tuge izazvao je reakciju javnosti. Postavili ste pitanja o modelingu, instagramu i generalno savremenom načinu života i onoga što on donosi. Kako ste došli na ideju da provocirate publiku na ovaj način?

Ruben: Zapravo, ideja je došla nakon što sam upoznao svoju suprugu, koja je modni fotograf. Zanimalo me je kako izgleda njen posao i ona mi je ispričala sve zanimljive činjenice i uputila me u sve lepe, ali i one manje lepe stvari tog posla. Tako sam saznao da je biti model, naročito muškarac, veoma izazovno, i da oni moraju da se nose sa činjenicom da su slabije plaćeni za isti posao u odnosu na žene, da se ponekad dovodi u pitanje i njihova seksualna orjentacija samo zato što se bave ovim poslom…

U filmu igrate rame uz rame sa čuvenim holivudskim glumcem Woody-jem Harrelsonom. Kakva iskustva nosite sa seta?

Zlatko: Za mene je najuzbudljivije i najsmešnije bilo kreirati lik ruskog kapetana koji pijan preuzima glasovno “kormilo” na jahti gde se sve raspada i voditi političke dijaloge sa likom kojeg glumi Woody, jer sam rođen na ovim prostorima i znam političku pozadinu svega. Ali ono što je takođe bila prednost rada sa Woody-jem jeste to što su se ti naši dijalozi spontano kreirali, u hodu – mi smo na setu zaista pričali o svemu tome i film je samo mali deo svih naših razgovora. On je veliki profesionalac i vrlo je koncentrisan na rad.

Kakva iskustva imate sa zvezdama Holivuda? 

Ruben: Kada je reč o holivudskim glumcima, najveći problem na koji reditelji nailaze je zapravo taj što umesto sa glumcem, prvi kontakt ostvaruju sa njihovim menadžerima i agentima. To može biti veoma izazovno u našem poslu, jer im je ponekad teško objasniti našu viziju i preneti tu emociju koju biste imali u “jedan na jedan” razgovoru sa glumcem. Na sreću, imao sam priliku da sednem sa Woody-jem i da razgovaramo o njegovoj ulozi i da zajedno gradimo njegov lik. Njegov performans je sjajan. 

Poruka koju ste poslali sinoć svojim filmom nešto je o čemu publika polemiše danas. Šta ste zapravo želeli da poručite?

Ruben: Na početku filma, nakon modne revije, ljubavni par na večeri pokreće sve češće pitanje današnjice, a to je pitanje ravnopravnosti polova i toga ko bi trebalo da plati račun, muškarac ili žena. Ta scena, tačno tako opisana, dogodila mi se na dejtu sa mojom sadašnjom ženom. Svedočimo brojnim sociološkim kontrastima, različitim karakterima i ponašanjima, ali važno je u svemu tome biti iskren, poput Zlatkovog lika koji ne krije da je to što jeste. Postoji i jedna izreka koja kaže: “Cinizam maskiran u optimizam”. To je poruka.

Kako je bilo raditi sa Rubenom na ovom filmu?

Zlatko: Meni je, kao glumcu, bilo izuzetno značajno to što sam imao priliku da na kreativan način, kao što je Rubenov, pristupim svom liku. Dobio sam svu slobodu da improvizujem na setu. Imao sam uvid u širu sliku, a sa glumom nije uvek tako, najčešće dođemo, snimimo svoju scenu i odemo, dok smo ovde bili involvirani u ceo kreativni proces. Bilo je zabavno i uzbudljivo. 

I za kraj, na čemu radite trenutno? Da li će sledeći film imati ponovo neki tragičan splet događaja?

Ruben: Da! Ovoga puta se radnja dešava u avionu u kome je putnicima saopšteno da letilica gubi kontrolu i da se ruši. Ideja mi je da sa sociološke strane pristupim i istražim kako se ljudi ponašaju u tim kriznim situacijama. 

Tekst: Tamara Bogunović

Fotografije: Marina Bugarčić, Profimedia (scene iz filma Trougao tuge) 

 

Najnovije