Harper's Bazaar Srbija

SFF report: Bili smo na otvaranju 28. Sarajevo Film Festivala

Otkrivamo iz prve ruke: Festivalska atmosfera, svečano otvaranje, crveni tepih, dobitnici Počasnog srca Sarajeva - Harper's BAZAAR na licu mesta!

Najznačajniji kulturni događaj u regionu, Sarajevo Film Festival (SFF), koji se ove godine održava od 12. do 19. avgusta, u potpunosti promeni vibraciju grada tokom tih nekoliko dana.

Ova kultna manifestacija ne samo da okuplja brojna značajna regionalna i svetska imena iz sveta kinematografije, već i nudi ultimativno iskustvo, festivalsku atmosferu, spaja i ujedinjuje ljubitelje filma i regionalnim ostvarenjima otvara prozor u svet.

Glumac Milan Marić dolazi na svečano ostvaranje festivala na kojem je član žirija Takmičarskog programa

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i projekcijom filma Trougao tuge, švedskog reditelja Rubena Östlunda koji je osvojio Počasno Srce Sarajeva, otvoren je 28. Sarajevo Film Festival. 

Za satiru o modernom kapitalizmu, Östlund je nagrađen Zlatnom palmom na 75. Kanskom filmskom festivalu, a mi smo imali priliku da, nakon svečane ceremonije dodele, među prvima pogledamo film.  

Glumac Zlatko Burić i reditelj Ruben Östlund

Film, između ostalog, istražuje i koju smo cenu spremni da platimo za udovoljavanje našim čulima, da li bismo u vremenu komformizma umeli da se snađemo na pustom ostrvu, šta nam savremen način života donosi, a šta uzima, da li je smo pomakli granicu uzdržavanja do udovoljavanja svim našim potrebama? 

Osim Rubenu Östlundu, Počasno Srce Sarajeva dodeljeno je i ukrajinskom scenaristi, reditelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Zvanice pristižu na svečano otvaranje 

Ovo je prvo izdanje SFF-a sa novim direktorom Jovanom Marjanovićem, koji je istakao kako je bio veliki izazov napraviti festival koji će podsećati na one pre pandemije. 

Na SFF-u će biti prikazano 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će 54 imati svetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film.

Direktor festivala Jovan Marjanović 

Sa najvećom prezentacijom kinematografija, Sarajevo Film Festival je najvažnija filmska manifestacija Jugoistočne Evrope na svetu, koja okuplja najveće sineaste današnjice.

Članovi žirija takmičarskog programa su scenaristkinja i rediteljka Antoaneta Alamat Husijanović, reditelj i secanrista Sebastian Meise, scenaristkinja i producentkinja Lucile Hadžihalilović i glumac Milan Marić 

Uskoro će crvenim tepihom SFF-a, koji stilizovan u formi crvenog bosanskog ćilima, prošetati i  Paul Schrader, Mads Mikkelsen, Jesse Eisenberg, Michael Winterbottom i mnogi drugi. 

Zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu, Sarajevo u ovih nekoliko dana postane i modna prestonica jer je festival odlična prilika da zvanice i gosti “prošetaju” i elegantne toalete i pokažu lični stil. 

Ostanite uz Harper’s Bazaar i pratite dešavanja direktno sa crenog tepiha i bioskopskih sala. 

Svečana atmosfera sa festivala prenosi se na ceo grad 

A kako je bilo prve večeri – pogledajte u našoj galeriji i uverite se u jedinstvenu energiju i atmosferu jednog od najznačajnijih filmskh festivala. Tu su i najlepši modni momenti sa crvenog tepiha SFF-a. 

Više informacija o programu festivala pogledajte na  sff.ba. 

Fotografije: Marina Bugarčić 

Najnovije