Harper's Bazaar Srbija

Zašto svi govore o filmu “Don’t Worry Darling”, ali iz pogrešnih razloga?

Od jučerašnje konferencije za štampu, pa do pojavljivanja glumačke ekipe na crvenom tepihu Venecijanskog filmskog festivala, prati se svaka (mikro)interakcija između glumaca i rediteljke.

Ne pamti se kada je neki film pre premijere izazvao toliku pažnju kao ostvarenje Olivije Wilde, Don’t Worry Darling.

Drama sa elementima psihološkog trilera u kojoj glavne uloge igraju megapopularni pevač Harry Styles, kome je ovo prva veća uloga na filmu, i engleska glumačka zvezda u usponu, Florence Pugh, prikazana je sinoć na Venecijanskom filmskom festivalu, ali publiku je više od drame na filmu zanimala ona koja se odigravala iza kulisa

U pitanju je drugi film u kome Olivia Wilde nastupa kao rediteljka, koja pritom i igra u ovom ostvarenju čija estetika nagoveštava da je smešten u pedesete godine prošlog veka. Radi se o mladom bračnom paru, Jacku Chambersu (Harry) i Alice (Pugh), koji živi u kalifornijskom gradiću. On dane provodi radeći za kompaniju Victory Projects, a ona družeći se mladim, lepim i srećnim suprugama poput nje. Kada Alice posumnja da nešto nije u redu sa kompanijom u kojoj radi njen suprug, nastaju problemi.

Izgleda da ti problemi na filmu nisu ni upola tako maštoviti kao oni koji su se dešavali na setu. Na samom početku snimanja Don’t Worry Darling nastala je totalna ludnica, nakon što se saznalo da u njemu igra Harry, koji nije samo glavni glumac nego i novi dečko rediteljke Wilde, koja je, izgleda, ostavila tadašnjeg partnera, glumca Jasona Sudeikisa sa kojim ima dvoje dece, zbog pevača. 

Jason Sudeikis i Olivia su u međuvremenu imali svoju dramu, kada joj je bivši partner uručio tužbu na javnom mestu, jer se sve vreme prepiru oko starateljstva nad decom, ali uprkos ličnim tragedijama, kontroverze u vezi sa samim filmom tek su počele da se zahuktavaju. 

U sve se, odjednom, umešao Shia LaBeouf, prvobitni Olivijin izbor za glavnu mušku ulogu. U velikom intervjuu za magazin Variety, Olivia je otkrila da je otpustila LaBeoufa, jer je stvarao neprijatnu atmosferu na setu. 

– Njegov proces nije bio pogodan za etos koji zahtevam u svojim produkcijama, objasnila je glumica i rediteljka i dodala: “On ima proces koji, na neki način, izgleda da zahteva borbenu energiju, a ja lično ne verujem da je to pogodno za najbolje performanse. Verujem da je stvaranje bezbednog okruženja sa poverenjem najbolji način da ljudi rade najbolji posao.”

Ubrzo se javio LaBeouf sa tvrdnjom da nije otpušten sa snimanja, već da je dao otkaz. Čak je priložio i dokaz u vidu video-poruke koju mu je poslala Olivia nakon što je napustio snimanje. U snimku Olivia govori LaBeoufu kako se nada da on ipak neće otići sa snimanja, a da bi sve to moglo da bude malo buđenje za “gospođicu Flo”, priča ona, aludirajući na glavnu glumicu – Florence. 

– I želim da znam da li ste otvoreni da pokušate sa mnom, sa nama. Ako se zaista posveti, ako zaista uloži svoj um i srce u to u ovom trenutku i ako vi momci možete da se pomirite – a ja poštujem vaše gledište, poštujem i njeno – ali ako vi to možete, da ipak nastavimo?, pita Olivia u video-poruci. 

Tu nastaje nova drama – rediteljka i Florence su očigledno u sukobu. Pojavljuju se tekstovi koji od Olivije prave lažnu feministkinju jer izgleda da na snimanju više plaža Harryja od Florence: on je, navodno, zaradio 2,5 miliona dolara, a ona 700 hiljada.  

Filmska ekipa dolazi na Venecijanski filmski festival, odvojeno. Ubrzo cela glumačka ekipa prisustvuje konferenciji za štampu, za koju je već unapred najavljeno odsustvo Florence Pugh koja, navodno, nije mogla da dođe jer u Budimpešti snima (igra u nastavku filma Dune 2). 

Wilde na konferenciji biva upitana o razdoru između nje i Florencove, o kojem se već uveliko priča.

– Ne mogu rečima da opišem koliko sam počastvovana što je ona naša glavna glumica, govori Wilde i dodaje: “Ona je neverovatna u filmu, a što se tiče svih beskrajnih tabloidnih tračeva i sve buke tamo, mislim, internet se sam hrani. Ne osećam potrebu da doprinosim, ​​mislim da je dovoljno dobro nahranjen”. 

Još jedan momenat sa konferencije je zanimljiv – dok Harry govori o filmu, Chris Pine, jedan od glavnih glumaca u Don’t Worry Darling, prevrće očima. 

Dolazi trenutak izlaska na crveni tepih. Harry i Olivia, koji su po poslednjim informacijama u vezi, ni u jednom trenutku ne odaju takav utisak, čak izgleda kao da se svojski trude da ne razmene nijedan pogled.

Florence, koja je u međuvremenu došla samo da bi se pojavila na crvenom tepihu – i to sa bakom, u svakom mogućem trenutku biva na velikoj razdaljini od Harryja i od Olivije. 

Film je konačno prikazan i publika ga nagrađuje ovacijama koje traju sedam minuta. Najveći aplauz upućen je Florence, koja se vidno trudila da ne pogleda u Olivijinom pravcu. 

Harry u celom tom ludilu skreće pažnju na sebe i ljubi u usta kolegu Nicka Krolla. 

Iako je poljubac bio strastven (za mnoge očigledan Harryjev queerbaiting) sutradan se više govorilo o pljuvački koju je pevač razmenio sa jednim drugim kolegom iz filma, Chrisom Pineom.

Dok se vraćao na svoje mesto, na premijeri filma, a vidi se na snimku koji se pojavio sutradan u medijima, Harry je, sedajući do njega, pljucnuo Pinea, koji je u tom trenutku prestao da aplaudira i promenio izraz lica. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pop Faction (@popfaction)

Mimo svih kontroverzi, film je ocenjen prilično loše. Opisan kao susret Žena iz Stepforda sa Služavkinom pričom, kritičari su ga opisali kao mlak, već viđen i nedovoljno interesantan.

A opet, publika će sigurno masovno pohrliti u bioskope 23. septembra, kada je svetska premijera Don’t Worry Darling, tako da možda sve ove kontroverze u vezi sa filmom posluže samo jednoj svrsi – dobrom marketingu. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

Najnovije