Harper's Bazaar Srbija

10 mladih umetnika na koje treba da obratite pažnju

Likovni stvaraoci koji vrede svakog hype-a!

Nedavno je na aukciji kuće Christie’s slika Marylin Monroe, koju je na osnovu njene fotografije naslikao Andy Warhol, prodata za 195 miliona dolara, što je čini najskupljim umetničkim delom XX veka. Do tada je rekord držala slika Jean-Michel Basquiata, lobanja, a jedno od najskupljih dela iz istog veka su i  Picasso žene iz Avinjona. Interesovanje za umetnost očigledno nije uspela da ga ubije ni korona, ali šta je sa slikama i uopšte umetničkim delima mladih neafirmisanih umetnika? Verovali ili ne, i za njih vlada ogromno interesovanje, najviše u Njujorku (tamo se obavlja pedeset odsto svetske trgovine umetninama), ali i u Aziji. 

Predstavljamo listu umetnika o kojima će se govoriti u 2022. Oni su talenti u usponu i za njih vlada veliko interesovanje u svetu, pa ako planirate da se bavite trgovinom umetnina ili da jednostavno uživate u lepoj umetnosti koja pritom provocira i tera na preispitivanje, obratite pažnju na njih.

Brook Hsu

Mlada Brook Hsu (tridesetčetvorogodišnja umetnica američko-tajvanskog porekla) iza sebe ima ozbilju karijeru ilustratora, a izagala je u prestižnim galerijama kao što su Kraupa Tuskany Ziedler (Berlin), Edouard Malingue (Hong Kong), na Frieze Art Fair u Londonu, solo, a imala je i šest grupnih izložbi u Milanu, Hong Kongu, Pekingu, Njujorku i San Francisku. Stvarala je u različitim medijima i drugačijim tehnikama, crtajući čak i po tepihu. U njenim delima dominira zelena boja.

Khari Turner

Mladi umetnik rođen je ’91. u Milvokiju, a sa dve totalno rasprodate solo izložbe i slikom koju je za 70 hiljada dolara prodala aukcijska kuća Christie’s (Breathing is my occupation), 2021. bila je odlična godina za njega. U ovoj godini, raspored mu je još gušći, a sve vrvi od solo izložbi, od kojih će jedna biti u Evropi, u CFHILL galeriji u Stokholmu. U aprilu je učestvovao na Venecijanskom bijenaleu, sa “Personal Structures” izložbom u Palati Bembo, što je bio njegoiv prvi izlazak van Amerike. Majstor materijala, Turner na svojim slikama meša ulje i vodu, a što se tiče tema, duboko je povezan sa svojim crnačkim korenima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khari Turner (@khari.raheem)

Haley Josephs

Umetnica, rođena 1987, živi i radi u Broklinu. Njene slike su pomalo psihodelične, sa jakim pigmentima, gde boje meša direktno na platu na kojem se najčešće nalaze žene. Samo u ovoj godini imala je tri solo izložbe, a ne samo u Americi, već u celom svetu vlada veliko interesovanje za njen rad.

Qualeasha Wood

Nekadašnja dizajnerka video igara u svet likovne umetnosti ušla je zahvaljujući radovima koji istražuju odnos između digitalnih avatara i nas, smrtnika. Njen rad istražuje crnačke ženske ikone u internet kulturi, crteži su kvir, poruke feminističke. Deo je grupne izložbe Alter Egos/Projected Selves u Metropolitan muzeju, a trenutno sprema svoju četvrtu solo izložbu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Qualeasha (@qualeasha)

Elizabeth Englander

Tridesettrogodišnja skulptorka iz Masačusetsa, koja živi i radi u Njujorku, dostigla je međunarodnu slavu. Njene skulpture često sadrže skrivene stvari koje koristimo svakog dana, a inspirišu je istorija civilizacije, različiti narodi i kulture.

Derek Weisberg

Njegove keramičke vaze ili skulpture su nešto što biste sigurno voleli da posedujete ili da ih poklonite nekome do koga vam je stalo. Ovaj keramičar iz Bruklina iza sebe ima preko 90 izložbi, a poštovan je ne samo u Americi nego širom sveta. Uskoro ga očekuju još dve solo izložbe, a njegove figurativne skulpture, urađenje smash&rebuild tehnikom, nešto je za čim ozbiljni umetnički kolekcionari tragaju ovih dana.

Miranda Forrester

Kvir tamnoputa feministkinja iz Londona, jedna je od najinovativnijih mladih umetnica u svetu, koja je naopačke okrenula tradiciju slikanja nagih ženskih portreta (nešto čime su se u istoriji uglavnom bavili beli muškarci slikari). Subjekti na njenim slikama naslikani su kroz prizmu ženske žudnje, a slave žensku formu i veze koje žene međusobno stvaraju.

Dana Lok

Tridesettrogodišnja umetnica iz Pensilvanije ispituje tradicionalne forme u savremenoj umetnosti, a u svojim radovima često ističe ruke i prste kao simbole zajedničkog znanja, rešene da otpakuju ono što se nalazi ispod. “Moje slike i crteži inspirisani su mojim osećajem čuda, zapitanosti, interakcijom između unutrašnjeg znanja i površinskom slikom, znakovima i stvarima koje oni predstavljaju”, rekla je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dana Lok (@danalokokay)

Emma McIntyre

Novozelanđanka koja se bavi apstraktnim slikarstvom i živi i radi u Los Anđelesu, veliku pažnju privukla je na njujorškom Frieze Art Fairu-u. Na njenim slikama možete videti prezentaciju sećanja, vremena i prirode, a njihov eklektičan stil kad su boje u pitanju, učiniće da se osećate kao da ulazite u drugu dimenziju dok gledate u njih. I nećete moći da okrenete glavu od platna.

Su Yu-Xin

Tajvanska umetnica, rođena 1991, istražuje okean – geografski i politički, kreirajući pritom impresivne pejzaže, koji će ove godine biti izloženi na Frieze Art festivalu u Njujorku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Su Yu-Xin (@yuxinsu)

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Instagram (naslovna: Instagram/@khari.raheem)

Najnovije