5 razloga koji će vas navesti da odmah pripremite šoljicu čaja od nevena

Ne treba potcenjivati blagodeti biljnih čajeva, jer lekovito bilje ne samo da ne sadrži kofein, već može i blagotvorno uticati na tok različitih procesa u telu.

Jedna od najpopularnijih "lekovitih" biljaka je neven. Ovi mali narandžasti cvetovi riznica su vitamina i antioksidanata. Kada se redovno uzima može imati terapeutski efekat na telo, pružajući prevenciju različitih bolesti i poboljšavajući stanje kože.

Otkrivamo zašto neven zaslužuje vašu pažnju.

Neven je bogat antioksidantima

Biljka sadrži veliki broj polifenola, karotenoida i flavonoida - moćnih antioksidanata koji štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala, jačaju imunitet i sprečavaju prerano starenje tela.

Podstiče regeneraciju

Neven ima antiinflamatorna i lekovita svojstva. Aktivne supstance sadržane u biljci stimulišu proizvodnju kolagena i drugih „građevinskih“ proteina odgovornih za obnavljanje tkiva.

Podržava oralno zdravlje

Zahvaljujući antiseptičnim i lekovitim svojstvima, čaj od nevena može sprečiti propadanje zuba, smanjiti bol i upale nakon posete zubaru ili, na primer, ako samo ugrizete jezik. Stručnjaci preporučuju upotrebu čaja od nevena kao sredstva za ispiranje usta.

Poboljšava stanje kože

Ekstrakt nevena je popularan sastojak krema za lice i seruma. Aktivni sastojci sprečavaju upale i akne, hidriraju kožu i ujednačavaju ten.

Prevencija gastrointestinalnih bolesti

Neven blagotvorno deluje na sluznicu želuca i creva, sprečavajući upale i pružajući prevenciju različitih bolesti digestivnog sistema. Redovni unos takođe će vas zaštititi od neugodnosti i bolova u stomaku.

Pročitajte još

Pročitaj još