Čisti kolagen: koje su prednosti bujona od kostiju

Bujon od kostiju kuva se od mesa i kostiju živine ili ribe na laganoj vatri.

Bujon je zaista lako pripremiti kod kuće, a preporučuje se jer je bogat proteinima, posebno želatinom, kao i mineralima poput kalcijuma i fosfora. Kao rezultat dužeg ključanja, koštana srž koja se nalazi u kostima stvara tečnost. Ne zvuči baš privlačno, ali na ovaj način se stvara bogata tečnost - skladište važnih hranljivih materija, gotovo izvor večne mladosti.

Što duže se supa kuva, to će hranjiviji postati kolagen, glavni protein vezivnog tkiva. U stvari, bujon od kostiju je gastronomska alternativa injekcijama botoksa. Kolagen iz kostiju se u organizmu razgrađuje na aminokiseline: prolin, lizin, arginin, glicin i glutaminsku kiselinu. Oni su građevinski materijal svih proteina, formiraju ćelije kože, kosti, zglobove.

S godinama, telu je teže da proizvede potrebnu količinu kolagena na prirodan način. Odatle se pojavljuju prve bore na licu, bolovi u zglobovima, kosti postaju krhke. Stoga nutricionisti toliko vole ovaj bujon - zadovoljavajući je, ukusan i ima garantovano dejstvo protiv starenja, jača zglobove i pruža elastičnost koži.

Popularni dodaci ishrani - životinjski kolagen u prahu, koji kozmetolozi preporučuju - je ništa drugo do prerađeno hrskavično i zglobno tkiva životinja. Preporučuje se kuvanje bujona od 8 do 72 sata. Što duže se kuva, to je bolje. Za ukus možete dodati šargarepu, luk, začine - po vašem ukusu.

Gotova goveđa ili pileća supa se može čuvati u frižideru u staklenim posudama sa poklopcima 5-7 dana.

bazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još